Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Politikernas öppenhet har varit uppfriskande

- 30/08/2012, 15:06 -

Högt uppsatta politiker vill allt oftare själva sätta agendan i stället för att svara på journalisters frågor. Nyheter24:s Viktor Adolfssons skriver om en enkät som visat på öppenhet.

Under ett par veckors tid har det plingat in mejl efter mejl i min inkorg. 112 riksdagsledamöter har berättat om vad de gjort i sommar och vad de hoppas få debattera i höst. I en tid där allt från semesterresor till representation måste "avslöjas" i valfri tidning. Anledningen? Det har givetvis hemlighållts på ett eller annat sätt.

När politiker och deras skickliga press/PR-ansvariga ständigt själva försöker sätta agendan genom att läcka till utvalda medier, svartmåla andra mediers avslöjanden och vägra svara på vissa frågor har de två senaste veckorna faktiskt varit uppfriskande. Från Lars Ohly till Björn Söder har gladeligen svarat vad de gjort under sommaren, även rent privat.

En ledamot berättar känslofyllt om hur hen besteg Kebnekaise och blickade ut över "kungadömet Sverige". En annan om sin dotters bröllop i Toscana. På flera av ledamöterna märks det mellan raderna att de till och med tycker det är roligt att någon frågar och att det därför är lika roligt att svara.

Tänk om exempelvis svenska statsråd varit lika öppna med att svara på frågor. Inte bara när de passar deras egen agenda.

Fast å andra sidan fanns det ju en snubbe som gjorde allt det där och lite till. Ni vet han den mustaschprydde, han sossen från Oskarshamn. Det gick ju så där.

Han var dock lika uppfriskande han.

Den första artikeln baserad på enkäten till riksdagsledamöterna publiceras på fredagen.