Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Statisten som över natten blev kändare än Tom Cruise

undefined
1 av 6

undefined

Nyheter24

Alexander Rhodes
2 av 6

Alexander Rhodes

Den misstänksamme åskådarens karaktärsbiografi
3 av 6

Den misstänksamme åskådarens karaktärsbiografi

Resultatet om man googlar Jack Reacher
4 av 6

Resultatet om man googlar Jack Reacher

Jack Reachers skådislista på IMDB.com
5 av 6

Jack Reachers skådislista på IMDB.com

En fejk-affisch någon gjort för filmen
6 av 6

En fejk-affisch någon gjort för filmen

Nyheter | 03/10/2012 17:43

Ingen visste vem han var för en vecka sedan, men nu är han kändare än Tom Cruise. Succéstatisten ger Jack Werner gott hopp om internet.

Den fjärde januari nästa år har filmen Jack Reacher, somhandlar om en oskyldig man anklagad för fyra mord, biopremiär i Sverige. Den ärregisserad och skriven av Christopher McQuarrie, som tidigare skrivit filmersom The Usual Suspect och The Tourist, och medverkar gör kändisar som TomCruise, Robert Duvall och Werner Herzog. Men den största av alla stjärnor sommedverkar, det är ändå Alexander Rhodes i birollen som ”misstänksam åskådare”.Åtminstone enligt IMDB.com.

Vet du inte i överhuvudtaget vem han är, eller varför hansbiroll som ”misstänksam åskådare” skulle vara värd att ens tänka två gånger på?Du är inte ensam. Han har enbart haft biroller hittills, och var till för någraveckor sedan lika okänd som alla andra nobodys med kändisdrömmar. Men enbarttack vare internet listas nu Rhodes som Jack Reachers toppnamn, personen somska få publiken att flockas kring bioentrén.

Det började för nästan två veckor sedan, då den 22-årigeskådisaspiranten Rhodes beskrev hur det går till när man spelar utmärglad fånglägersfångeför användare av den sociala länktipsningssidan Reddit. I kommentaren flikadehan för informationens skull in en länk till sin personliga sida på IMDB, detinternationella filmuppslagsverket på nätet.

Hans kommentar nådde viss framgång, då många uppskattadehans redogörelse för skådisyrket. En tid senare upptäckte Alexander Rhodes attdet dock lett till en helt oförutsedd fördel. ”Uppenbarligen rankar IMDBskådespelarna baserat på trafiken till deras respektive profiler. Titta vad nihar gjort”, skrev han åter på Reddit och länkade till en bild på IMDB-sidan förfilmen Jack Reacher.

På plats fem över filmens medverkande låg Rhodes namn, irollen som den mistänksamme åskådaren. All trafik hans profilsida fått sedanlänkningen hade puttat upp, och upp, och upp honom på listan över filmens aktörertills han överträffade Cruise, Duvall och de andra. Alexander Rhodes börjadeförstå potentialen.

”Om något (i stil med auditioner för riktiga roller) kommerur det här lovar jag er att inte vara en skitstövel, att försöka inte skämma utReddit i media, att stanna på jorden och komma ihåg precis hur det här hände”,skrev han och lovade att göra allt han kunde för att återbetala sin skuld tillReddit-användarna som gjort honom populär.

I dag ligger Alexander Rhodes överst på rollistan för filmen.Han har uppmärksammats för sin goodwill-boostade nätsprångbräda in ikändisskapet av flertalet stora bloggar, och även ett och annat medie. TomCruise har twittrat om honom, han är en av IMDB:s mest populära kändisar justnu och om du googlar ”Jack Reacher” föreslår sökverktyget honom som filmensstora namn. 

Okända nätvälgörare har skrivit långa karaktärsberättelser om hansmisstänksamma rollfigur - ”Allt som historien utvecklas blir MisstänksamÅskådare mer och mer misstänksam mot det han åser. Vid filmens klimax bekräftashans misstankar, och när han tvingas inse sanningen står han inte längre ut medatt åse händelseutvecklingen” -  ochhan har fått tusentals fans på Twitter och Facebook.

Nätet har problem. Med sexism, med rasism, med idioti. Medjournalister som inte förstår och sätter braskande rubriker på småsaker, ochmed barnungar till aktivister som straffar oskyldiga med sin ilska. Men godvilja finns, dold där långt bakom allt jidder och alla fördomar. Den kräver oftasten god historia för att våga sig fram, och gynnar mest vita män. Men den finns.Och det tycker jag känns bra.