Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson.

"SvFF - förbundet som vänt samhället ryggen"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om beslutet att göra Alexander Gerndt tillgänglig för landslagsspel.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

De har gjort det igen. Det spelar ingen roll att Lars-Åke Lagrell bytts ut mot Karl-Erik Nilsson. Svenska fotbollförbundet fortsätter visa att de för längesen vänt samhället ryggen. Samma samhälle som borde vara en självklar del av varje idrottsförbund.

Beslutet att göra anfallaren Alexander Gerndt tillgänglig för landslagsspel trots att han dömts för hustrumisshandel av både tingsrätt och hovrätt är en skam för svensk fotboll - och Sverige. Men det är inte första gången SvFF gör något liknande. 

Träningsmatcher mot diktaturer har blivit vardagsmat de senaste åren. Bahrain, Syrien och Saudiarabien har alla ställts mot de blågula samtidigt som demokratiprotester slagits ned med våld på gatorna i samma länder. 

"Fotboll och politik hör inte ihop", säger förbundspamparna i kör för att försvara sig. Kanske är det så, men idrott och värderingar hör ihop. Om inte våra idrottsförbund kan ta ställning mot kränkningar av mänskliga rättigheter eller mäns våld mot kvinnor - vilka ska då göra det? Nästa år spelas damernas fotbolls-EM i Sverige. Samtidigt kan vi ha en hustrumisshandlare i herrlandslaget.

Varje år ger svenska fotbollsspelare rasismen rött kort. Det går uppenbarligen att ta ställning. Förutom när det handlar om saudiers rätt till demokrati eller kvinnors rätt att slippa bli slagna av sina män. Då stannar korten i fickan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.