Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"SvFF - förbundet som vänt samhället ryggen"

- 06/12/2012, 15:17
Viktor Adolfsson.

Viktor Adolfsson.

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om beslutet att göra Alexander Gerndt tillgänglig för landslagsspel.

De har gjort det igen. Det spelar ingen roll att Lars-Åke Lagrell bytts ut mot Karl-Erik Nilsson. Svenska fotbollförbundet fortsätter visa att de för längesen vänt samhället ryggen. Samma samhälle som borde vara en självklar del av varje idrottsförbund.

Beslutet att göra anfallaren Alexander Gerndt tillgänglig för landslagsspel trots att han dömts för hustrumisshandel av både tingsrätt och hovrätt är en skam för svensk fotboll - och Sverige. Men det är inte första gången SvFF gör något liknande. 

Träningsmatcher mot diktaturer har blivit vardagsmat de senaste åren. Bahrain, Syrien och Saudiarabien har alla ställts mot de blågula samtidigt som demokratiprotester slagits ned med våld på gatorna i samma länder. 

"Fotboll och politik hör inte ihop", säger förbundspamparna i kör för att försvara sig. Kanske är det så, men idrott och värderingar hör ihop. Om inte våra idrottsförbund kan ta ställning mot kränkningar av mänskliga rättigheter eller mäns våld mot kvinnor - vilka ska då göra det? Nästa år spelas damernas fotbolls-EM i Sverige. Samtidigt kan vi ha en hustrumisshandlare i herrlandslaget.

Varje år ger svenska fotbollsspelare rasismen rött kort. Det går uppenbarligen att ta ställning. Förutom när det handlar om saudiers rätt till demokrati eller kvinnors rätt att slippa bli slagna av sina män. Då stannar korten i fickan.