Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Att bli utskälld av Björn Ranelid"

Gabriella Lahti

Gabriella Lahti

Nyheter | 10/12/2012 12:59

En kolumn kan handla om precis vad som helst. Det här är Gabriella Lahti och hennes kolumn vecka 50.

JUST NU. Jag jobbar ganska mycket med att bygga upp en lista med personer som tackat ja till så kallade "Hemma Hos"- reportage. 

Ett Hemma Hos (eller ska vi förkorta det HH så det känns poppigt och väldigt omtalat) betyder inte att jag alltid åker hem till personen ifråga. Till exempel kan jag ta en bärs med Slash på en krog någonstans på söder där jag vet han gillar att hänga när han besöker Stockholm. Jag kan träffa Erik Almqvist på en ungersk restaurang och beställa gulash eller fylld vitkål för två. Eller så ber jag Jan Guillou ta mig till det ställe där han känner att inspirationen flödar som bäst - framför den öppna brasan i sommarstugan, under Västerbron eller kanske den där hörnan i Vasastan där de serverar kråka under vissa säsonger?

Lite hintar om vad som komma skall fick du där. Fast han är svårflörtad den där Jan, måste jag bestämt hävda. Och Björn Ranelid skällde ut mig i 20 minuter för att sedan önska mig en trevlig dag och nej tack till ett HH. Jag fick inte en syl i vädret under hela samtalet. Inte konstigt att han tackade nej när jag inte ens hunnit förklara vad ett HH går ut på. Men du kära läsare, kanske har bättre tålamod, så nu ska jag berätta:

Varför gör jag dessa HH och satsar stenhårt på att det ska bli årets - eller nästa års - grej? Jo, jag tror att det är viktigt att prata med och inte bara om, personer. Jag tycker ofta det är mycket snack om vad personen gör just nu men lite snack med personen om vad den gjorde förr. Vad var det som fick honom eller henne att brinna, satsa, fokusera, kämpa till den grad att de flesta i Sverige kan personens för- och efternamn?

Att prata i en miljö där de känner sig hemma är A och O och det kan ta tid och vara svårt för en journalist att bli insläppt och få ta del av det privata, oavsett hur mycket eller lite personen väljer att dela med sig av. Jag kan rakt upp och ner berätta om mina privata kvällar framför "The walking dead" med katten i knät och en Daim i handen (som legat i kylen några timmar först), för jag tror inte det är speciellt många som bryr sig. Men om Claire Danes (ja, hennes namn finns med på listan) säger det - blir det en helt annan femma. Inte nog med att hon helt plötsligt gjort PR för Kraft Foods och amctv, utan hon verkar också för några sekunder vara... precis som alla andra. Det är just de här sekunderna jag samlar på.

Dörren som öppnas och välkomnar journalisten är tung. Men när den väl öppnas, är det mig ni ser. 

Missa inte mina Hemma Hos reportage som sätter igång mycket snart på Nyheter24!