Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är jag besatt av Skelettkvinnan

Gabriella Lahti

Gabriella Lahti

Nyheter | 17/12/2012 12:24

En kolumn kan handla om precis vad som helst. Det här är Gabriella Lahti och hennes kolumn vecka 51.

Ta inte rubriken seriöst - jag anspelar ganska mycket på en tidigare kolumn jag skrivit, om min besatthet av Claire Danes. En besatthet du inte heller ska ta seriöst. Eller så gör du det, bara för att läsningen blir mer spännande så. För det är ingenting jag ska försöka sopa under mattan, att spännande läsning är bättre än... ospännande läsning. 

Skelettkvinnan skrev till mig förra veckan: Jag skäms för att jag är svensk.

Skelettkvinnan heter självfallet någonting helt annat men har fått detta "smeknamn" av Mediesverige sedan det blev klart att hon samlar på skelettdelar - en ovanlig (?) hobby som lätt kan paras ihop med ord som "konstigt", "knäppt" och allt annat som börjar på K. Men eftersom integritet är viktigt så fortsätter jag kalla henne Skelettkvinnan, trots att jag själv ifrågasätter min egen moral när jag gör det. 

Det är nämligen en av anledningarna till att hon skäms för att vara svensk.

Hon gillar inte själv att bli kallad för Skelettkvinnan. Hon berättade för mig att hennes liv nu är ödelagt efter all rapportering. Om du inte förstår vad hon menar kan jag dra en snabbis:

Polisen griper en kvinna som har en massa skelettdelar i lägenheten. Kvinnan sitter häktad i flera månader. Kvinnan kopplas ihop med ett Flashback-konto som beskriver sin nekrofili och hur hon njuter av att ha sex med döda. 

Kvinnan nekar till att det är hennes konto eller att hon är sexuellt intresserad av nekrofili. 

Kvinnan blir förhörd under rättegång och förklarar vidare att de texter som hittats i hennes dator har någon annan skrivit. De liksäckar som hittats i hennes lönnrum har hon köpt från nätet, men ingenting olagligt med det. 

Bilderna på en kvinna som slickar på skelett - inte hon.
Böckerna i bokhyllan och de 50 000 filmer i den krypterade hårddisk hon numera kommer ihåg lösenordet till - ett tecken på att hon brinner för osteologi.

Hon beskriver sig själv i intervjun med GP som en "udda fågel", men ingenting mer med det. Framförallt är hon inte det monster hon målats ut som i medierna. Bland annat här, på Nyheter24, enligt henne. 

Hon skrev till mig: Lär ni er inte lite källkritik på journalistutbildningen?

Den gamla vanliga frågan. Men det är just därför vi vill prata med denna kvinna. Det vore så intressant att få höra mer om hennes intresse gällande obduktion, nekrofili och samlingen med knivar. För att inte tala om inköpslistan som också hittats i hennes dator: Skalpel (kanske yxa?), Kofot, Operationshandskar, Ficklampa, Munkjacka, Liksäck, Filmkamera, Borrmaskin (tyst och 5mm borrar som klarar metall) så att vi kan förstå henne också. 

För när man läser förundersökningen och ser på de bilder som hittats och lyssnar på delar av rättegången som inte är hemliga - är det svårt att arbeta med något annat material än det som presenteras och som råkar vara, precis som skelettkvinnan själv skriver, lite av en udda fågelkaraktär. Sånt drar ögonen till sig, inte minst journalistögon.

Hon skrev till mig: Varför skall jag ställa upp med er oseriösa rapportering, läser ni inte vad ni själva skriver om hur jag har sex med lik?

För att vi nu öppnar upp för en ny sida, hennes sida, av historien. Helst idag, helst just i detta nu. 

I morgon kommer Nyheter24:s krimreporter Erik Carlsson gästa Radio1 och programmet "Efterlyst Special" med Hasse Aro i spetsen. Lyssna på Radio1 FM101,9  klockan 12.00 för att höra mer om hur Nyheter24 tänker angående bevakningen av Skelettkvinnan.