Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Därför är jag besatt av Tiffany

En kolumn kan handla om precis vad som helst. Det här är Gabriella Lahti och hennes kolumn vecka 3.


Gabriella Lahti

Gabriella Lahti är nyhetschef på Nyheter24.se

Följ henne på twitter@gabriellalahti 

Läs hennes kolumn vecka 2

Följ hennes blogg  

Eller följ henne på instagram 

Kolla in den här bilden. Klicka på den och titta på orgnialstorleken. Det är min vän Björn som tagit den - en eftermiddag i Stockholm. När jag tittar på den blir jag romantiskt knäpp i huvudet och inser hur viktigt det är med lampor. Speciellt Tiffanylampor. Jag tror att med rätt lampa kan allting bli så bra, som på den här bilden. 

En gång i tiden bodde jag i en lägenhet som hade en Tiffanylampa i varje rum. De var bara där när jag flyttade in. Någon hade alltså tagit med sig alla möbler men lämnat kvar Tiffanylamporna till min stora glädje. 


Man kan säga att det var dagen jag blev besatt av Tiffany.

Jag har jagat Tiffanylampor i en vecka nu - eftersom jag numera äger en lägenhet som står tom. Men vänta, när jag säger Tiffanylampor så menar jag inte orginallampan av Mr Louis Comfort Tiffany själv - då den befinner sig på museum i New York och kostar alldeles för mycket för att jag ens ska våga snegla på den. Jag menar helt enkelt handgjorda lampor av små glasbitar i olika färger, sammanfogade med bly eller ibland koppar.

Men det finns dåliga kopior som är gjorda i exempelvis Kina och Tyskland - någonting jag inte är speciellt intresserad av. Och så finns det personer som köper dessa dåliga kopior och säljer dem vidare på Blocket som "antik Tiffanylampa". Då lackar jag ur.

Problemet är bara när personen som säljer den dåliga kopian lackar kraftigare än jag. Detta skedde i helgen. Jag blev anklagad för att ha anklagat en person att stjäla, fuska och luras på nätet. För att jag ställde frågor om lampans ursprung. Någonting jag efter tre upprepade frågor fortfarande inte hade fått svaret på - vilket enbart bekräftade mina farhågor. Men hundra rader senare var vi tillbaka där vi börjat, utan en lampaffär men med en mindre trevlig smak i munnen.

"Jag har svarat klart på dina frågor for good, som det heter", avslutade personen vår konversation. 

Nej, en sak till:

"Jag kan tillägga att lampan ändå redan är såld".

Den stora frågan är nu: Kommer det bli en Tiffanylampa eller inte i mitt vardagsrum? De få som fortfarande finns upplagda på Blocket är antingen redan sålda (kan ni snälla ta bort annonserna när ni inte har produkten kvar längre), eller så finns de att hämta i Jokkmokk eller så är de... fula. 

Men det är väl själva grejen med en besatthet, att det inte ska vara så lätt.

Så tillsvidare kan jag titta på bilden Björn tagit en eftermiddag i Stockholm - och inse hur viktigt det är med lampor.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kidnappad flicka befriad efter tio år

En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.