Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson.

"Alla borde lyssna på Jozy Altidore"

Nyheter24:s reporter Viktor Adolfsson om rasism på fotbollsläktare och olika sätt att hantera den.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

För mig har amerikanen Jozy Altidore alltid varit en klassisk Football Manager-spelare, som var lätt att värva och alltid presterade. För ett par dagar sedan blev han så mycket mer än det.

Under cupmatchen mot FC Den Bosch fick AZ Alkmaar-spelaren Altidore utstå apljud och annat från hemmapubliken. Domaren avbröt matchen - men amerikanen insisterade och ville spela vidare. Efter matchen sa han bland annat så här:

– Man hoppades att mänskligheten kunde växa ur dessa tider men rasismen lever fortfarande. Allt vi kan göra är att försöka utbilda oss själva och försöka uppfostra barn till att bli bättre människor än så.

Visst är det lätt att sympatisera med spelare som likt Milans Kevin Prince Boateng helt enkelt lämnar planen. Där och då förstår man dem. Men när allt kommer till kritan har rasisterna fått makten. De kan bestämma när matchen är över.

Efter Altidores uppvisning finns det inget de kan göra längre. Ska de skrika ännu mer apljud så han gör ännu fler mål? Efter matchen ville han inte ens kritisera publiken. Gång på gång sa han att visst kan man vara missnöjd, men att han kommer att be för dem att de bättrar sig.

Hans agerande är obeskrivligt välkommet i en tid då fotbollsspelare oftare kastar ur sig rasistiska glåpord än tar strid mot rasismen. Det räcker inte att hålla upp ett rött kort en gång om året. Vem tror att supportrarna aktivt ska ta strid mot rasism om spelarna, deras hjältar, inte bryr sig?

Om någon vill ha hjälp med att utbilda spelarna - spela bara upp intervjun med Altidore i samtliga omklädningsrum.

/
/
/
/