Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson.

"Alla borde lyssna på Jozy Altidore"

Nyheter24:s reporter Viktor Adolfsson om rasism på fotbollsläktare och olika sätt att hantera den.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

För mig har amerikanen Jozy Altidore alltid varit en klassisk Football Manager-spelare, som var lätt att värva och alltid presterade. För ett par dagar sedan blev han så mycket mer än det.

Under cupmatchen mot FC Den Bosch fick AZ Alkmaar-spelaren Altidore utstå apljud och annat från hemmapubliken. Domaren avbröt matchen - men amerikanen insisterade och ville spela vidare. Efter matchen sa han bland annat så här:

– Man hoppades att mänskligheten kunde växa ur dessa tider men rasismen lever fortfarande. Allt vi kan göra är att försöka utbilda oss själva och försöka uppfostra barn till att bli bättre människor än så.

Visst är det lätt att sympatisera med spelare som likt Milans Kevin Prince Boateng helt enkelt lämnar planen. Där och då förstår man dem. Men när allt kommer till kritan har rasisterna fått makten. De kan bestämma när matchen är över.

Efter Altidores uppvisning finns det inget de kan göra längre. Ska de skrika ännu mer apljud så han gör ännu fler mål? Efter matchen ville han inte ens kritisera publiken. Gång på gång sa han att visst kan man vara missnöjd, men att han kommer att be för dem att de bättrar sig.

Hans agerande är obeskrivligt välkommet i en tid då fotbollsspelare oftare kastar ur sig rasistiska glåpord än tar strid mot rasismen. Det räcker inte att hålla upp ett rött kort en gång om året. Vem tror att supportrarna aktivt ska ta strid mot rasism om spelarna, deras hjältar, inte bryr sig?

Om någon vill ha hjälp med att utbilda spelarna - spela bara upp intervjun med Altidore i samtliga omklädningsrum.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

1 timme sedan
Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.