Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson.

"Fullt SD-kaos överallt"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson analyserar hur en uteslutning av Patrik Ehn skulle påverka Sverigedemokraterna.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

"Tung SD-politiker riskerar uteslutning", kunde vi läsa i tisdags. Men hur tung är egentligen Patrik Ehn, SD Västs starke man? Jo, jag skulle vilja säga att en uteslutning av honom skulle få allvarliga konsekvenser för hela Sverigedemokraterna. Inte bara på västkusten.

Bara själva ärendet har redan lett till upprörda mejl riktade mot partiledningen och en före detta partiledare som vill gå emot sitt eget medlemsutskott. Att Mikael Jansson rider ut till Ehns försvar är talande. Nu väntar vi bara på en debattartikel från SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.

Försvinner Ehn skulle det innebära ett ökat missnöje bland de som ville behålla det mer nationalistiska SD i stället för det nya socialkonservativa. Och potentiellt kaos överallt i Göteborg. Det skulle inte förvåna mig om hela kommunföreningen går över till Nationaldemokraterna.

Vad gör personer som Joakim Larsson (SD Tierp) och Jonas Millard (SD Örebro) i ett sådant läge? De var bland de största kritikerna när formuleringen "nationalistiskt parti" ändrades i principprogrammet.

Men att personärendet kommer nu är också väldigt logiskt, för den konspiratoriskt lagde. Ehn sitter i valberedningen och ska vara med och skapa riksdagslistor inför det kommande valet. Partitoppen har chansen att en gång för alla få bort "bunkergänget" och dess anhängare.

I ungdomsförbundet SDU misslyckades dock partitoppens kupp. Därför är det väldigt intressant vad förbundet väljer att göra härnäst. Jag tvivlar på att de villigt rättar in sig i ledet. Kasselstrand brukar säga att unga personer ansluter sig till förbundet just tack vare de nationalistiska inslagen.

För Jimmie Åkesson och de andra i "de fyras gäng" är det här nog enda sättet att etablera sig som parti runt 15 procent av väljarstödet. Kasselstrands och Ehns nationalism går inte hem i stugorna. Frågan är bara vilka som ska fylla upp alla tomma stolar som kommer att lämnas om personer som Ehn börjar uteslutas.

Så här i kristider vet jag att det brukar vara skönt att prata av sig. Med andra ord: tips skickas till viktor.adolfsson@nyheter24.se.

/
/
/
/
/
Senaste nytt

Dryck på Systembolaget stoppas – måste förstöras: "Helt galet"

Man i 75-årsåldern blev nästan blind – fick vänta "orimligt länge" på vård

Det dröjde så länge innan en man fick hjälp av ögonmottagningen att han nästan hann bli helt blind. Mannen hade redan hos en optiker visat tecken på sjukdom i gula fläcken.

Putin ställer som väntat upp i vårens val

Rysslands president Vladimir Putin ställer upp i nästa års presidentval som hålls i mars, rapporterar ryska statliga medier. Det innebär att han tillåts hålla kvar sitt orubbliga grepp om makten i minst sex år till.

Riksbanken: Inflationstrycket avtar verkligen

Per Jansson, vice riksbankschef ser allt mer positivt på inflationsläget. I ett tal i Malmö kommenterade han de senaste inflationssiffrorna:

Ringhals 4 uppe i full effekt i eftermiddag

1 timme sedan
Ringhals kärnkraftsreaktor 4 ökar produktionen igen efter att ha levererat el på halv effekt i ett par dagar. Klockan 17 ska full effekt ha uppnåtts, uppger Ringhals presschef Anna Collin till TT.

Larm om beväpnad man vid skola – eleverna inrymda

1 timme sedan
En skola i Karlstad har inrymts efter uppgifter om att en beväpnad person ska ha synts till i närheten av skolan, rapportera Nya Wermlands-Tidningen.