Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson.

"Varför är ni homofober, Nintendo?"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om spelföretaget som tar bort en "bugg" som gjorde det möjligt för män att gifta sig med varandra.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado .

Jag har alltid varit ett stort fan av Nintendo och deras spel. Gameboy, Nintendo 64 och givetvis flaggskeppet Super-Mario färgade min uppväxt. Men nu tror jag att jag helst undviker att ha med företaget att göra i framtiden. Varför måste ni vara homofober?

Nu har de nämligen valt att ta bort möjligheten till homoäktenskap i ett populärt spel. En patch tar bort, och nu citerar jag, "human relations that become strange". Konstiga mänskliga relationer. 

Det här är 2013 och världens mest kända tevespelsföretag anser att två män eller två kvinnor som gifter sig är konstigt?

Visst, det var en "bugg" i DS-spelet Tomodachi collection: New life som möjliggjorde homoäktenskap. Men varför åtgärda ett fel som blev helt jävla rätt? Här hade Nintendo chansen att hyllas för att de håller sig i framkant och för att de står upp för alla människors lika rättigheter.

I stället valde de att lägga homoäktenskapen i samma korg som fel i spelet så som att det inte gått att starta om, svårigheter att spara och felmeddelanden som dyker upp.

Jag växte upp med Nintendo och deras konsoler. Här handlar det dessutom om ett The Sims-liknande spel som säkerligen kan påverka spelarens syn på exempelvis relationer. Nu väljer Nintendo tydligt att kommunicera att en relation mellan två män eller två kvinnor är något konstigt.

Låt mig återigen påminna om att det inte är slutet av 80-talet och vi sitter och spelar NES.

I Nintendos hemland Japan får man fortfarande inte gifta sig med någon av samma kön - men äktenskapet erkänns om två personer gift sig i ett land där samkönade äktenskap är tillåtna. Nintendo vill uppenbarligen inte ändra på den situationen.

Vilka är det som är konstiga egentligen?

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.