Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson.

"Varför är ni homofober, Nintendo?"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om spelföretaget som tar bort en "bugg" som gjorde det möjligt för män att gifta sig med varandra.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado .

Jag har alltid varit ett stort fan av Nintendo och deras spel. Gameboy, Nintendo 64 och givetvis flaggskeppet Super-Mario färgade min uppväxt. Men nu tror jag att jag helst undviker att ha med företaget att göra i framtiden. Varför måste ni vara homofober?

Nu har de nämligen valt att ta bort möjligheten till homoäktenskap i ett populärt spel. En patch tar bort, och nu citerar jag, "human relations that become strange". Konstiga mänskliga relationer. 

Det här är 2013 och världens mest kända tevespelsföretag anser att två män eller två kvinnor som gifter sig är konstigt?

Visst, det var en "bugg" i DS-spelet Tomodachi collection: New life som möjliggjorde homoäktenskap. Men varför åtgärda ett fel som blev helt jävla rätt? Här hade Nintendo chansen att hyllas för att de håller sig i framkant och för att de står upp för alla människors lika rättigheter.

I stället valde de att lägga homoäktenskapen i samma korg som fel i spelet så som att det inte gått att starta om, svårigheter att spara och felmeddelanden som dyker upp.

Jag växte upp med Nintendo och deras konsoler. Här handlar det dessutom om ett The Sims-liknande spel som säkerligen kan påverka spelarens syn på exempelvis relationer. Nu väljer Nintendo tydligt att kommunicera att en relation mellan två män eller två kvinnor är något konstigt.

Låt mig återigen påminna om att det inte är slutet av 80-talet och vi sitter och spelar NES.

I Nintendos hemland Japan får man fortfarande inte gifta sig med någon av samma kön - men äktenskapet erkänns om två personer gift sig i ett land där samkönade äktenskap är tillåtna. Nintendo vill uppenbarligen inte ändra på den situationen.

Vilka är det som är konstiga egentligen?

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/