Fredag 25 Jun
Stockholm

"Alla vill ha Janne Josefsson på sin sida"

Messiah Hallberg
Messiah Hallberg. Foto: Nyheter24

Nyheter24:s krönikör Messiah Hallberg om Janne Josefsson och debatten i svallvågorna av Uppdrag Granskning.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer om Messiah:

Följ honom på Twitter här.

På Instagram hittar du honom här.

Eller här på Facebook.

Läs intervjun med honom om hans nya roll som krönikör här.

Du kan läsa en längre intervju med Messiah här.

 

Vems sida står Janne Josefsson på egentligen? ”Den sista sanna journalisten i det här landet”,säger en del anonyma twittertyckare med tveksam tillhörighet. ”Nazist”, säger SR-profilenAmetist Azordegan.

Konsekvensneutralitet var ett sånt där ord man snubblade över på journalistutbildningen.Inte för att man fäste sån enorm vikt vid det men ändå, det fanns där, som någon slagsledstjärna för hur en god journalist skulle agera. Oberoende av konsekvenserna skajournalisten publicera nyheten.

Janne Josefsson, denna göteborgska vinthund har varit med några rundor nu. 2001lyckades han och Hannes Råstam visa att polisen själva manipulerat sin filmbevisning, för attöka känslan av hot de kände från vänsterextremisterna under Göteborgskravallerna. Då levdehan verkligen upp till sin roll som en sann arbetarklasshjälte.

Sedan inför valet 2002 avslöjade han med dolda kameror moderater i valstugorna somrasister. Det kan ha avgjort valet spekulerade man då. Janne-Etablissemanget, 2-0.

I förra Uppdrag Granskning gick Janne åt de högerextrema krafterna i Sverige. Enögonöppnare sas det, Janne var att lita på. Han var verkligen en av oss.

Men sen i går så kom den andra sidan. Det extrema vänstervåldet visades upp, vänstervåldetkritiserades. Och plötsligt var det inte alls lika kul längre. Vad är det som händer? Varför skavi nu in och nalla på det här? Josefsson försvarar sig med Göteborgsk obryddhet: ”Jagär inte nazist, jag är journalist.” Men folk, även folk med utbildning och fina medietitlar,rasar. Vet inte vilket ben de ska stå på. ”Våld är alltid fel!, men det här våldet är ändå litemindre fel än det där andra våldet. Eller? Han har lurat oss Josefsson, han spelar för alla lagsamtidigt!”

Så i slutändan står nymoderater, högerextremister och vänsterfolk där och stampandefrustar till Janne: ”vems jävla sida e du på egentligen?”Ingens visade det sig. Så snopet för folk som bara ville se sin världsbild bekräftas på bästasändningstid.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela