Fredag 14 Maj
Stockholm

"Sportjournalistikens stora dubbelmoral"

Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson. Foto:

Nyheter24:s reporter Viktor Adolfsson om en ny studie och hur supportrar framställs i medierna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. Han är även vice ordförande i Järnkaminerna - Djurgårdens officiella supporterförening. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

Vidare läsning

För den som är mer intresserad av ämnet sportkrönikörer och landslagsfotboll så kan man ladda ned min c-uppsats "Den gula armén och dess svenska hjältar" här.

Jag lyfte knappast på ögonbrynen men jag hoppas att några av mina journalistkollegor gjorde det. I veckan presenterades en studie från Göteborgs universitet som visade att fotbollssupportrar oftare speglas negativt i medierapporteringen.

Inte heller får supportrarna komma till tals lika ofta och när någon eller några ska pekas ut som ansvariga för brottsliga handlingar är det ett kollektiv som utpekas i 56 procent av fallen.

Flera sportjournalister har i bloggar och på Twitter de senaste dagarna skrivit att siffrorna är allvarliga och att det är ett problem. Men jag kan inte förstå hur de kan komma med bortförklaringar som att det är svårt att få tag på supporterrepresentanter. Den negativa vinklingen har aldrig handlat om det.

Problemet har i stället handlat om att när det väl händer något så söker man avståndstagande, mörka framtidsutsikter och bestörtning från alla fotbollens aktörer. "Skandal", säger förbundet. "Någon kommer dö", säger SVT:s expert. "Ta bort ståplatsen", skriver en krönikör. Det är inte speciellt konstigt att ett "förbundet borde ta ansvar" eller "polisen använde övervåld" försvinner i ett sådant nyhetsflöde.

När det kommer till positiva vinklingar på supportrar - folkfest, tifobetyg, sångspecial, marscher - hittar vi dock det jag anser är svensk sportjournalistiks största dubbelmoral. Skillnaden mellan bevakning av klubblag och bevakning av landslag.

Om det är VM i fotboll skrivs det hundratals artiklar om vilken fest de svenska fansen hade på torget i Berlin. Antal gripna för fylla nämns möjligtvis i förbifarten men förmodligen inte alls. Reportern själv är supporter och står i landslagströja på bylinebilden. Krönikörerna skriver "NU TAR VI DOM". 

En liknande folkfest inför ett Stockholmsderby passerar ofta obemärkt förbi. Men oavsett hur lugnt det varit på matchen och i stan efteråt får man ändå läsa om nedskräpning och polisen får ge sin vanliga rapport. "Fem omhändertagna" i ett pressmeddelande blir "stökigt på stan" i en rubrik. Inför det allra första derbyt på Friends arena förra veckan gick det bara att hitta vinklar om säkerheten. Inte ens det sportsliga togs upp.

När det kommer till landslaget agerar journalistiken däremot hejarklack. Aftonbladet försökte ju till och med arrangera en egen supportermarsch inför semifinalen i hockey-VM. Expressen kontrade med en bild på ett blåslaget mumintroll. Men när det ska skrivas positiva vinklar om klubblagssupportrar står tidningarna handfallna och menar att det är ett svårlöst problem.

Ni har redan kunskapen och verktygen som behövs för att skriva om supportrar även när det inte går att köra skandalvinkeln. Det handlar bara om att använda sig av dem även när man inte själv håller på eller sponsrar (lands)laget som spelar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela