"Sjöholm – ett troll eller en sviken Säpo-spion?"

- 25/06/2013, 17:10 -

Nyheter24:s Erik Carlsson om den självutnämnde Säpo-infiltratören Hans-Erik Sjöholm och den bisarra storyn bakom.

– Skönmålningar, pojkdrömmar och agentromantik.

Det slog den tidigare Rikskriminalchefen Tommy Lindström fast och avfärdade att Hans-Erik Sjöholm varit Säpo-spion.

Aftonbladets avslöjande om att Sjöholm infiltrerat Vänsterpartiet och lämnat information till Säkerhetspolisen har minst sagt varit dagens stora gåta. 

Å ena sidan en officer som bevisligen infiltrerat både högerextrema grupper och Vänsterpartiet och som regelbundet lämnat uppgifter till Säpo. Å andra sidan en – åtminstone på Facebook högerextrem – person som uppfyller många troll-kriterier och som tycks ha ett ont öga till både Säpo och Tullverket.

Sjöholm hävdade att han var infiltratör redan 2010 på en debatt vid Stockholms universitet. Tommy Lindström, som deltog i debatten, avfärdade då Sjöholms uppgifter som direkt falska. Mot slutet tappade den före detta Rikskriminalchefen till och med humöret och frågade Sjöholm om han "behövde vård".

Sedan dess har han även tvingats lämna sin tjänst på Tullverket på grund av "samarbetssvårigheter".  Sjöholm anklagade sin arbetsgivare för att ha agerat felaktigt i en brottsutredning. Tullverket anklagade Sjöholm för att ha avlyssnat sina kollegor i flera år. 

Säpo ska alltså ha gett en man i 20-årsåldern uppdraget att byta stad och ägna 15 år att infiltrera Vänsterpartiet? Ett parti som av de flesta då inte ens ansågs särskilt intressant.

– Jag har offrat mitt privat­liv och mitt yrkesliv för statens tjänst, säger Sjöholm.

För att infiltrera Vänsterpartiet?, frågar jag. 

Jag vet inte vem som är galningen i den här storyn.