Måndag 27 Jun
Stockholm

"Känns som allting bara går på repeat"

Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson. Foto:

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om nazister, attacker på flyktingboenden och synen på Sverige utomlands.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på Twitter @viktorado .

Jag är lite för ung för att komma ihåg det, men andras minnesbilder har fått mig att veta. Om nazistdemonstrationerna i Kungsträdgården. Om Bert Karlsson och Ian Wachtmeisters främlingsfientliga galoscher. Om Lasermannen John Ausonius. Om Birgit Friggebos uppmaning till allsång.

Kanske beror det på att jag fått det berättat för mig. Eller på att jag i dag lever ett samhälle där allt verkar upprepa sig.

Nazisterna har bytt bomberjacka och kängor mot slips och kostym. Deras demonstrationer hålls i Almedalen i stället. Bert och Ian har blivit Björn och Jimmie. Vår tids laserman heter Peter Mangs. Nu går jag bara och väntar på att Erik Ullenhag ska uppmana oss att sjunga.

I dag skriver vi om en attack mot ett flyktingboende i Småland. "Åk hem, vi vill inte ha er här", skrek dem. Det känns som att jag känner igen det också. Och frågan är: kommer det alltid att vara så här? Kommer historien alltid upprepa sig? Jag hoppas att så inte är fallet, men ibland har jag svårt att tro på det. Då tänker jag på Moms (Mohammed Anwar Ryback) ord i Stress remix av "Tystas ner":

"Känns som allting bara går på repeat. 90-talet, det går på repris. Brunskjortan bara byttes ut".

I går läste jag ett långt reportage om Husbykravallerna och Sverige på den amerikanska sajten The Daily Beast. De skrev om en bild av Sverige som ett föregångsland. Ett land där alla – oavsett hudfärg, bakgrund och inkomst – kan få jobb, bostad och utbildning.

Vi som bor här vet att den bilden inte stämt så bra överens med verkligheten ett tag nu. Men att "föregångslandet Sverige" även börjar naggas i kanten hos de som betraktar oss utifrån borde vara en varningsklocka. Som värst blev det när jag läste journalistens ord om att Sverige hamnat långt ned i en undersökning hon gjort om hur muslimer integreras i europeiska länder.

"Man kunde kanske förvänta sig att Olof Palme, Anna Lindh och Raoul Wallenbergs land på något sätt skulle vara bättre än så".

Jag sitter inte inne på några unika svar på svåra politiska frågor. Men det är uppenbart att vi de senaste tjugo åren gjort fel. Annars skulle vi inte stå här igen och stampa på samma ställe.

Gör om och gör någonting rätt. Jag vill slippa skriva om samma text igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.