Stockholm

På Facebook är källkritiken död

Nyheter24:s Erik Carlsson om att folk sprider vad som helst på Facebook utan att tänka efter. Även om det handlar om utländska ligor som kidnappar starka svenska barn för dödsmatcher i Polen.


Läs mer
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

En utländsk liga har rest till Västerbotten för att röva bort barn. 

Ligan är främst ute efter fysiskt starka barn eftersom de ska användas som så kallade "kampbarn" i Polen. Barnen säljs och tvingas slåss mot andra barn tills det ena barnet ligger.

Enligt uppgift lockar kidnappningsligan barnen med använd lössnus och Monster energy-klistermärken.

Du kanske tycker att det låter osannolikt? 

Det är det inte för 13 031 personer på Facebook. De delade nämligen inlägget vilket resulterade i att polisen i Västerbotten blev nerringd av oroliga föräldrar.

– Det är fascinerande hur ett rykte kan få ett helt samhälle att bli involverat, berättade Christina Nejdebro vid polisen i Västerbotten.

Det verkar inte spela någon roll att polisen jämt och ständigt går ut och varnar för att sprida tveksamheter på Facebook. Källkritiken är helt enkelt död.

Efterlysningen efter "kidnappade" Simon, 17, delades över 20 000 gånger. Problemet var att Simon i själva verket satt och pluggade i sitt rum och att efterlysningen var skapad av illvilliga mobbare.

I Hässleholm fick en kvinna med skyddad identitet sin vistelseort röjd när maken efterlyste sitt försvunna barn via Facebook. Inlägget fick tusentals delningar och till slut ringde en person och berättade var barnet och mamman bodde. 

De två ovanstående bluffarna är ändå väl utförda. Jag kan ha förståelse för att man inte synar de bluffarna direkt. Människor vill väl, människor vill hjälpa till. Men, en utländsk liga som kidnappar barn i Västerbotten och använder använd lössnus och klistermärken som lockbeten?

Det är det slutgiltiga beviset för att källkritiken bland Facebookanvändare är död.

Vem är då personen som skapade ryktet om kidnappningsligan? Jag bestämde mig för att försöka reda ut det hela – och det var betydligt svårare än jag trodde.

Namnet kvinnan använder finns inte i folkbokföringen. Hon har ingen adress, inget telefonnummer.

Dagen efter inlägget skrev hon ett nytt inlägg där hon beskrev sig själv som en hjälte.

"Räddat otaliga mängder barn från att bli kidnappade av polacker".

För att få mer information om kvinnan bestämde jag mig för att ringa runt till de Facebookvänner som delar det något ovanliga efternamnet.

– Jag har ingen aning om vem det är. Är vi vänner på Facebook?, sa den första.

– Vi blev vänner för att vi delade samma efternamn. Jag tänkte att hon kanske är gift med någon i släkten, sa den andra.

Inget napp. Jag ringde då till två av hennes, enligt egen utsago, tidigare arbetsgivare.

– Va? Har aldrig hört namnet, förklarade den första.

– Vi har ingen som heter så som har jobbat här, sa den andra.

Personen bakom kontot verkade mer och mer vara ett nättroll som valt vänner med samma efternamn för att verka trovärdig. Men, en man som skrivit "Jag älskar dig" på hennes timeline kom med ny information.

– Jag känner inte henne, sa han när jag ringde upp.

Men ni är vänner på Facebook?

– Ja, vi har gått i skolan tillsammans men jag känner henne inte.

När såg du henne sist?

– Det var nog ett par månader sedan.

Så du kan bekräfta att hon finns på riktigt?

– Ja, jag har ju sett bilderna på henne. Det är hon. Men jag vill inte prata mer om det.

Längre än så kommer jag inte i min jakt efter källan. Men delningarna på Facebook bara fortsätter. Sedan polisen och Nyheter24 skrivit om bluffen under måndagen har inlägget fått ytterligare tusentals delningar.

Ett trollinlägg eller en genuin oro från en orolig förälder? Klart är att man skulle kunna varna för dinosaurier som smider planer om att ta över Gotland – och ändå få 10 000 Facebookdelningar.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.