På Ask.fm slår näthatet mot de allra yngsta

Nyheter24:s Erik Carlsson om den hårt kritiserade chattsajten Ask.fm och hur nätmobbningen mot svenska ungdomar går till.


Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff samt internet.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

Ask.fm

Ask.fm är en sajt med bas i Lettland som har över 60 miljoner användare. Idén är att användarna skapar en egen sida med personlig information och bild. Därefter kan vem som helst gå in och ställa frågor – helt anonymt. 

"Om du fortfarande inte fattar är du en idiot som jag vill slå ihjäl".

"Gå och ta livet av dig hora, missbildade ungjävel"

"Snälla ba gå och dö! Ingen kommer gilla din bild! INGEN!"

Så här ser det ut på frågesajten Ask.fm i dag. Tisdagen den 20 augusti 2013. Kommentarerna är inte noggrant utvalda utan tagna från tio slumpvis valda unga svenska ungdomars frågeflöden.

I början av augusti tog 14-åriga Hannah Smith sitt liv efter att ha blivit mobbad på sajten. Hon blev då den fjärde unga personen vars självmord går att koppla till Ask.fm.

Den lettiska sajten, där man kan ställa anonyma men offentliga frågor till varandra, har nått stor popularitet bland svenska ungdomar det senaste året. 

Allt startade med de omtyckta frågeformulären som ungdomar lade upp på sina bloggar. Ask.fm tog det till nästa steg genom att erbjuda en frågetjänst. Man kunde enkelt skapa en profil och låta människor fråga vad som helst – även anonymt. En kittlande tanke, tyckte många. Att bli intervjuad av nyfikna vänner och främlingar dagarna i ända stillar bekräftelsebehov även hos de mest sargade själar.

Men, tillgängligheten och anonymiteten på Ask.fm i kombination med den unga publiken bar fram en våg av näthat som kommit att genomsyra en stor del av sajten sedan dess. 

Söker du igenom svenska ungdomars frågeflöden hittar du näthat och hot i, lågt räknat, vart femte. En ung tjej som blivit ombedd att "gå och dö" beskriver hur hon tröttnat på sajten.

"Ask, sidan där dina så kallade 'vänner' blir anonyma och blir till dina hatare. De så kallade 'frågor' blir till hatkommentarer"

En annan ung tjej har fått sådana här frågor i dag:

"Får jag knulla dig snälla, o sen grinda dig i röven! Btw allt smink tyder på att du är osäker med ditt utseende, så ta bort allt du har i pannan och vid ögonen".

Det sker givetvis mycket goda saker på Ask.fm också. Majoriteten av inläggen är vanliga frågor som uppenbarligen fyller något slags behov hos människor. De lettiska ägarna är "stolta" över den "fenomenala popularitet" nätverket fått. Och man anser att de allra flesta av användarna är "väldigt glada tonåringar".

Så kanske det är. Det är ju inte Ask.fm:s fel att ungdomar näthatar varandra. Men det finns inget socialt nätverk där förutsättningarna för hot, hat och mobbning är så stora som på Ask.

Den massiva kritiken som följde efter Hannah Smiths självmord fick företaget att ändra säkerhetsrutiner. Men det är fortfarande anonymiteten som säljer.

"Your friends do not know you follow them. It is absolutely anonymous", är det man möts av när man skapar ett konto på sajten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!