"Våld i skolan bara intressant när det gäller överklassens elitskola"

Nyheter24:s Erik Carlsson om skandalen på Lundsberg, kraven på att skolan stängs – och Ondskans roll i det hela.


Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff samt internet.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

I helgen inträffade något som inte får hända. Två nyblivna elever vid riksinternatet Lundsberg blev brända med ett strykjärn av flera andra elever under en så kallad nollning.

Det som borde ha varit ett välkomnande till skolan blev en mardröm som slutade på sjukhus. Nio elever på skolan misstänks för grov misshandel. Pennalism, mobbning och våld som snabbt kopplades till skolans tidigare skandaler med kränkningar och övergrepp. Stora kampanjer startades mot skolan. Twitter exploderade. #StängLundsberg trendade. 

Politiker och journalister turades om att högljutt kräva att "skitskolan" måste stänga NU. 

Vad skönt, tänkte jag. Äntligen stort engagemang och hjärta över att barn behandlas illa i skolan. Eller, åtminstone för elitskolan Lundsbergs 220 elever.

Det tycks vara lätt att ha sett Ondskan och inbilla sig att man har en insyn i hur det är på Sveriges elitskolor. Det tycks vara lätt att skilja på våld och våld. 

Jag anser också att Skolinspektionen bör utreda och möjligen även stänga Lundsberg. Det är bra att det uppmärksammas, jag säger inget annat.

Men, det går 1,4 miljoner elever i Sveriges grund- gymnasie- och särskolor. En undersökning som Friends har gjort visar att var femte elev i 6:an till 9:an utsatts för kränkningar det senaste året. 

Årligen utreds omkring 350 misshandelsfall som ägt rum i skolan. Skolan är dessutom den enskilt vanligaste platsen för niondeklassare att råka ut för våld. Ungefär var tionde elev i den åldern har drabbats av våld det senaste året.

På Falkenbergs gymnasieskola tvingades elever äta bajs och ha sex inför en jury. På Katedralskolan i Linköping trakasserades förstaårselever, bland annat genom en oralsex-tävling

Efter att vi alla samlats för att rätta till Lundsberg hoppas jag att vi kan rikta samma engagemang och uppmärksamhet åt Sveriges övriga 1,4 miljoner elever.

Men jag gissar att det inte är lika spännande utan överklassens elitskola och Ondskan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.