Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Våld i skolan bara intressant när det gäller överklassens elitskola"

- 27/08/2013, 14:07 -

Nyheter24:s Erik Carlsson om skandalen på Lundsberg, kraven på att skolan stängs – och Ondskans roll i det hela.

I helgen inträffade något som inte får hända. Två nyblivna elever vid riksinternatet Lundsberg blev brända med ett strykjärn av flera andra elever under en så kallad nollning.

Det som borde ha varit ett välkomnande till skolan blev en mardröm som slutade på sjukhus. Nio elever på skolan misstänks för grov misshandel. Pennalism, mobbning och våld som snabbt kopplades till skolans tidigare skandaler med kränkningar och övergrepp. Stora kampanjer startades mot skolan. Twitter exploderade. #StängLundsberg trendade. 

Politiker och journalister turades om att högljutt kräva att "skitskolan" måste stänga NU. 

Vad skönt, tänkte jag. Äntligen stort engagemang och hjärta över att barn behandlas illa i skolan. Eller, åtminstone för elitskolan Lundsbergs 220 elever.

Det tycks vara lätt att ha sett Ondskan och inbilla sig att man har en insyn i hur det är på Sveriges elitskolor. Det tycks vara lätt att skilja på våld och våld. 

Jag anser också att Skolinspektionen bör utreda och möjligen även stänga Lundsberg. Det är bra att det uppmärksammas, jag säger inget annat.

Men, det går 1,4 miljoner elever i Sveriges grund- gymnasie- och särskolor. En undersökning som Friends har gjort visar att var femte elev i 6:an till 9:an utsatts för kränkningar det senaste året. 

Årligen utreds omkring 350 misshandelsfall som ägt rum i skolan. Skolan är dessutom den enskilt vanligaste platsen för niondeklassare att råka ut för våld. Ungefär var tionde elev i den åldern har drabbats av våld det senaste året.

På Falkenbergs gymnasieskola tvingades elever äta bajs och ha sex inför en jury. På Katedralskolan i Linköping trakasserades förstaårselever, bland annat genom en oralsex-tävling

Efter att vi alla samlats för att rätta till Lundsberg hoppas jag att vi kan rikta samma engagemang och uppmärksamhet åt Sveriges övriga 1,4 miljoner elever.

Men jag gissar att det inte är lika spännande utan överklassens elitskola och Ondskan.