Gustav Holmström.
Gustav Holmström. - Foto: Emma Malmlöf

"Går inte att förhålla sig till Barack Obama"

Nyheter24:s Gustav Holmström om varför det är komplett omöjligt att lista ut vad man egentligen tycker om Barack Obama.


Gustav Holmström

Gustav Holmström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: HolmstromGustav

Visste ni att Barack Obama har varit här i Sverige i veckan? Det har han faktiskt. Och då var det självklart dags att försöka bestämma sig för vad man egentligen tycker om honom igen. Vilket så klart är komplett omöjligt.

Det går nämligen inte att förhålla sig till USA:s 44:e president.

Han är ju, ur en synvinkel, ett as. Han sanktionerar drönarattacker, krigar på flera fronter och har okejat en satsning på en ny generation amerikanska kärnvapen.

Samtidigt så är han ju...rolig och skön.

Det är en person som Obama som man vill ska vara "den fria världens ledare". Men sen motsvarar han ju inte förväntningarna. För han kan omöjligen leva upp till myten om sig själv.

Precis som alla andra med ett någorlunda stort intresse för amerikansk politik så kommer jag mycket väl ihåg känslorna när Obama valdes till president. Jag befann mig då, av oklara skäl, på ett hotell i thailändska Chiang Mai och följde det hela tillsammans med ett gäng amerikanska hippies. De var glada, och jag rycktes självklart med.

Vilket var något som i princip alla, i och utanför USA, gjorde. Rycktes med alltså. Förutom den amerikanska högern då. Just där och då trodde jag, och många andra, verkligen att Obama skulle förändra världen. Och det fort.

Uppenbarligen något som även den norska nobelpriskommittén trodde och slängde åt Obama fredspriset. Nu har väl fredspriset alltid varit mer politik än just ett fredspris men det är så här i efterhand svårt att förstå hur de tänkte där.

Eller egentligen inte. För så tänkte vi alla. Och vi vill fortfarande tänka det.

Det är otroligt mycket lättare att tycka om Barack Obama än vad det var att hysa några varmare känslor för hans föregångare på presidentposten.

Han är liksom snygg, ung (typ) och dessutom rolig. För att inte prata om att han är vår tids bästa politiska talare. Samtidigt som att han är en moraliskt tveksam figur.

Det är därför man inte kan bestämma sig. Och för det förtjänar man inte bara skit, i en debatt som alltför ofta saknar nyanser.

Det är snarare fullkomligt logiskt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Norsk räktrålare drog upp död kropp

Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

1 timme sedan
Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

1 timme sedan
Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.