Onsdag 14 Apr
Stockholm

"Tingsrätten lottar ut domar till våldtäktsmän"

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24.
Erik är nyhetsreporter på Nyheter24. Foto:

Nyheter24:s Erik Carlsson om att tingsrätten gång på gång delar ut helt vansinniga domar till män som misstänks för våldtäkter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff samt internet.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

Ur domen

Tingsrätten skriver:

"Målsäganden har såvitt framkommit fullt frivilligt deltagit i de sexuella handlingarna med X och att hon därvid haft full insikt i vad som hände finner tingsrätten dock att gärningen är att hänföra till den mildare formen av brottet. Tingsrätten finner därför att X skall dömas för sexuellt utnyttjande av barn".

Det senaste året har vi haft en rad uppmärksammade och kontroversiella friande domar mot misstänkta våldtäktsmän. En 36-årig fosterhemspappa friades helt trots att hans sperma hittades i en 16-årig flicka. Ett gäng 18-åringar friades trots att de körde in en glasflaska i en tjejs underliv så att det började blöda

Nyligen friade tingsrätten en 26-årig man som haft sex med en 13-årig flicka för våldtäkt mot barn. Han dömdes i stället för sexuellt utnyttjande av barn – vilket är en bedömning som rätten knappt har stöd för i lagboken.

13-åringen kom tillsammans med några kompisar till 26-åringen som bjöd på fest och alkohol. Hon blir snabbt väldigt berusad varpå hon och 26-åringen börjar hångla i soffan. Mannen tar på flickans underliv och de går senare till en säng där de har sex.

Flickans ben skakar av rädsla men hon har i förhör förklarat att hon "nog" ville ha sex. Morgonen efter har de sex ännu en gång men de tvingas avbryta för att hon skakar så mycket.

De sätter på en film. Men det dröjer inte länge förrän 26-åringen börjar ta på hennes underliv. Hon vill inte, men säger inget. Sedan har de sex för tredje gången trots att mannen vet om att hon är 13 år. Hon blöder från underlivet och har smärtor i över en vecka.

Men trots att tingsrätten konstaterar att kraven för våldtäkt mot barn är uppfyllda döms mannen för sexuellt utnyttjande. Till ett års fängelse. Och det är här tingsrätten felar. 

Sexuellt utnyttjande av barn är ett brott som döms ut i fall där åldersskillnaden mellan den tilltalade och offret är knapp och de kanske har haft en kärleksrelation.

Sexuellt utnyttjande av barn är inte att som 26-åring ha sex med en gravt berusad 13-årig flicka tre gånger. Barnets frivilliga medverkan eller till och med initiativtagande saknar i princip helt betydelse. Det finns helt enkelt inga krav på att barnet ska ha tvingats till sex genom våld, hot eller att den vuxne tagit initiativ till sex.

Jag är glad över att hovrätten nu konstaterat just detta. 26-åringen har dömts till två år och sex månaders fängelse för våldtäkt mot barn. Men det vore bra om tingsrätten kunde sluta med lotteriet de sysslar med så att hovrätten slipper städa upp efter dem gång på gång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela