Tisdag 19 Okt
Stockholm

"Vi kan inte vara era moderatorer, Facebook"

Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson. Foto:

Facebook tar inte anmälda grupper på allvar förrän medierna knackar på dörren. Nyheter24:s reporter Viktor Adolfsson skriver om ett socialt nätverk som behöver bättre moderatorer.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

En Facebookgrupp med bilder på lik, sönderslagna barn och våldtäkter har fått ligga kvar på det sociala nätverket i över en månad. Hör ni hur sjukt det låter? Och det är på riktigt. Det ligger där – öppet för vem som helst att klicka in på.

Det är en sak att hemska saker sprids på nätet i stort, men på ett socialt nätverk som har ambitionen att förse hela världen med internet är det inte acceptabelt. Framför allt inte när det gång på gång verkar vara medietryck och inte Facebooks egna moderation som ligger bakom att grupper stängs.

Den aktuella sidan togs ned sent på onsdagskvällen, när Nyheter24 hört av sig med frågor till Facebooks talesperson i Norden.

Det är knappast första gången som en grupp går från att vara okej enligt Facebook till att plockas ned – efter att medier börjat ställa frågor.

I juli blev en grupp med namnet "Unga gravida horor" (fast på engelska) omtalad på sociala medier och anmäldes av många. Men den fick ligga kvar – tills flera medier hade plockat upp historien. Sent samma kväll var den borta.

Det allra tydligaste exemplet kanske ändå är den stängda gruppen "Alla tjejer är horor". Den anmäldes av flera användare men det var inte förrän bland annat SVT uppmärksammade en polisanmälan mot gruppen som den plockades ned.

Nu säger Facebooks talesperson Jan Fredriksson att det mesta hänger på användarna om exempelvis grupper ska plockas ned. Men orden ekar tomma när det gång på gång är så att anmälningar om exempelvis kvinnohat möts med ett meddelande om att gruppen följer Facebooks riktlinjer.

Tills några som vi ringer.

"Ett internetproblem i sig", kallar han det. Att grupper inte upptäcks automatiskt. Men Facebook är inte som resten av internet. Det är ett forum där människor skapar användarkonton och förväntar sig en viss nivå på innehållet.

Om det sociala nätverket med stort S vill finnas till för alla människor i världen är det hög tid att man också börjar bry sig om och lyssna på sina användare.

Medierna ska inte behöva vara era moderatorer. Ta lite ansvar för en gångs skull.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela