Stockholm

Så här ser en vanlig dag ut i vänstermedia

Nyheter24-reportern och en byst av Karl Marx.
1 av 2
Nyheter24-reportern och en byst av Karl Marx. Foto: OBS! Bilden kan vara ett montage.
Viktor Adolfsson.
2 av 2
Viktor Adolfsson.

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om en dag på jobbet.


Läs mer
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

Jag vaknar 05.45 av att Stefan Löfven hälsar mig godmorgon via appen jag laddade ner förra veckan. Dags att bege sig till jobbet i mediefabriken.

På vägen in till kontoret sätter jag i hörlurarna och lyssnar på Nationalteatern, Hoola Bandoola Band och Nynningen – precis som mamma och pappa lärde mig när jag växte upp i kollektivet i Hökarängen.

Tittar upp på den lilla bysten av Karl Marx i korridoren innan jag öppnar dörren och kliver in på redaktionen. Där är arbetet redan i full gång. Någon har tydligen sett att en vänsterpartistisk lokalpolitiker skrivit något om den väpnade revolutionära kampen – den potentiella stormen måste givetvis tystas ned med hjälp av de mycket effektiva videoklippen på gulliga katter.

Vid niotiden stannar arbetet upp. Det har blivit dags för Internationalen.

"Upp trälar uti alla stater...", sjunger vi ståendes, med knutna nävar mot tinningen.

När sången lagt sig plingar det till i TT-inkorgen. Statsminister Fredrik Reinfeldt har gett en lång intervju med nyhetsbyrån.

"Stridshingst, vad fan är det?", ropar någon tvärs över rummet.

Det här är nästan för bra för att vara sant, på en annars seg nyhetsdag. Jag öppnar upp photoshop och loggar in på mina fem fejkade Twitterkonton som skaffats i propagandasyfte. En efter en ser jag hur mina bilder börjar spridas på nätet.

På en av dem ses finansminister Anders Borg rida in i Mordor på en Reinfeldthäst. På en annan är statsministern en kentaur. 

Från kamraterna i Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet skickas nu en rad olika pressmeddelanden, bland annat om att förbjuda företag, censurera reklamradion och ställa in all flygtrafik. Jag byter ut pressekreterarnas namn mot mitt eget och lägger ut texterna på sajten. Ingen av dem blir särskilt lästa.

Det har hunnit bli eftermiddag och jag hör av mig till kollegorna på SVT. De ska givetvis ha möjlighet att publicera mina stridshingstbilder på bästa sändningstid i Aktuellt. I sann journalistisk anda låter jag dem använda bilderna gratis i utbyte mot att de inte låter någon moderat komma till tals i inslaget.

Efter ett gott dagsverke har det blivit tid att gå hem. Jag kliver ut genom dörren på redaktionen, nickar till Marx, sätter i lurarna och nynnar på "Keops Pyramid" hela vägen hem. 

Tänk att idioterna där ute fortfarande inte fattat att det är vi som sitter på toppen av pyramiden...

----

Ovanstående berättelse behöver inte nödvändigtvis stämma överens med verkligheten.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.