Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
1 av 5
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
Christian Engström i Europaparlamentet.
2 av 5
Christian Engström i Europaparlamentet. - Foto: AXEL ÖBERG/SVD/SCANPIX
EU-parlamentarikern Amelia Andersdotter.
3 av 5
EU-parlamentarikern Amelia Andersdotter. - Foto: Scanpix
Anna Troberg, Piratpartiets ledare.
4 av 5
Anna Troberg, Piratpartiets ledare. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Rick Falkvinge, politisk evangelist.
5 av 5
Rick Falkvinge, politisk evangelist. - Foto: Ingvar Karmhed/SvD/SCANPIX

"Striden piratrörelsen inte har råd med"

Det råder interna stridigheter inför valet av toppkandidat till EU-parlamentet hos Piratpartiet. Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om bråket som rörelsen verkligen inte har råd med.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

Sommaren 2009 blev det svenska Piratpartiet först i sitt slag. De nådde framgång i valet till Europaparlamentet och fick till slut två mandat (det andra först i december 2011) i Strasbourg. I bakgrunden då fanns FRA-debatten från hösten innan. Piraterna var till synes det enda alternativet mot övervakning – för ett fortsatt fritt internet.

Fem år senare är det dags för val igen. Det har länge sett ut som att det ska bli svårt för PP att behålla sina två mandat – men årets avslöjanden om den massiva NSA-övervakningen (och dess kopplingar till Sverige) kan ha gett dem en bra chans.

Problemet är bara att en till synes infekterad strid nu blossat upp internt. En strid om vem som ska bli toppkandidat i EU-valet – Christian Engström eller Amelia Andersdotter. Kanske inte så konstigt eftersom det blir mycket svårt att behålla båda platserna. Det som är beklämmande är att det kommit att handla om vem som betalar vem.

För att förenkla något kan man säga att många äldre medlemmar stödjer Engström medan ungdomsförbundet Ung Pirat vill ha Andersdotter. I dag avlönar Engström bland annat partiledaren Anna Troberg, som formellt sett därför arbetar som hans assistent. Andersdotter har dock meddelat att hon skulle hitta en liknande lösning om hon blev den enda parlamentarikern – så länge partiets verksamhet inte kan finansieras genom exempelvis partistöd (om de skulle komma in i riksdagen).

Partiledaren eller hennes vice partiledare har ej gått ut och stött den ena eller andra kandidaten.

På måndagen gav sig dock den "politiske evangelisten" och Piratpartiets första ledare Rick Falkvinge in i debatten. Så här skrev han i ingressen i sitt blogginlägg:

"Christian är den enda som finansierar mina keynotes och min evangelism. Så om du vill att jag ska fortsätta göra det jag gör borde du rösta, och du borde rösta på Christian som toppkandidat".

Reaktionerna mot Falkvinges fokus vid pengarna blev starka. Inte blev det bättre när Falkvinge tog bort kritiska kommentarer.

En av de vars inlägg raderades var nätforskaren Marcin de Kaminski, som ej är medlem i partiet. På bloggen "Copy is right" återges vad som hände. Där citeras Falkvinges kommentar där han skriver "om du vill kampanja för en annan kandidat, använd din egna jävla blogg".

Kampen om vem som ska bli toppkandidat inför EU-valet avgörs på onsdagskvällen klockan 20.00, då omröstningen bland medlemmarna stänger. Och de hårda orden lär fortsätta till dess.

Med tanke på hur opinionsläget är för Piratpartiet i Sverige är det här en strid som rörelsen inte har råd med. Särskilt när den blir så infekterad som den är nu. I stället för att diskutera olika kandidaters politiska egenskaper diskuteras vänskapskorruption.

Personligen är jag dock övertygad om att Andersdotter är framtiden för hela rörelsen, både i Europa och Sverige. Även om hon också kan ses som ett sista halmstrå för ett svenskt parti på nedgång. Hon är kanske den mest pålästa och kunniga parlamentarikern i EU.

Dessutom var Andersdotter en av anledningarna till att det hårt kritiserade ACTA-avtalet stoppades.

"När Europarlamentet förra sommaren röstade nej till ACTA-avtalet, som skulle ha inneburit stora integritetsinskränkningar och mindre frihet på nätet, var det resultatet av ett omfattade påverkansarbete, där Andersdotter var den centrala aktören när det gällde att övertyga parlamentariker från både höger och vänster att rösta nej. Utan detta är det inte osannolikt att de stora partigrupperna – socialdemokrater, konservativa och liberaler – hållit fast vid sin ursprungliga ja-linje, trots folkliga protester", skriver Svend Dahl, statsvetare och chef på Liberala nyhetsbyrån, i en krönika i Sundsvalls tidning på tisdagen.

Efter den hetsiga FRA-debatten behövde Piratpartiet en kontrast, en lugnande och samlande röst. Det blev Engström. Nu behöver partiet någon som kan driva på och hetsa igång alla unga som sympatiserar med partiet men inte röstar på dem.

Uppenbarligen verkar pirater i Europa hålla med. Både holländska och isländska Piratpartiet har uppmanat de svenska kamraterna att rösta på Andersdotter. Och sajten Daily Dot gav henne priset som årets femte viktigaste nätaktivist ifjol.

Det återstår att se vem medlemmarna röstar fram. Men om den här striden lämnar spår i partiet kan den ha varit ödesdiger för utgången av EU-valet nästa år.

/
/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Två döda i brand i Mellerud

Centern vill utreda euron

Centerpartiet vill utreda att ha euro i Sverige. Partiledningen blev därmed överkörd.

Musk i ordväxling om tyska migranträddningar

Miljardären Elon Musk har gett sig in i debatten om migration i Europa. I en ordväxling på X med Tysklands utrikesdepartement pekar Musk finger mot det tyska stödet av räddningsbåtar på Medelhavet. Svaret från tyska UD är avmätt.

Två personer knivskadade i västra Stockholm

1 timme sedan
Två personer har knivskadats i Flysta i västra Stockholm, skriver polisen på sin hemsida.

Tajt valresultat väntas i Slovakien

1 timme sedan
Ska Slovakien fortsätta att stödja Ukraina – eller blir det en mer Putinvänlig regim som tar över efter lördagens parlamentsval?

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Två olyckor, Araby.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.