Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

"Vi måste börja stå på kvinnornas sida"

Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz om att det borde vara självklart för alla att alltid ställa sig på kvinnors sida.


Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på Twitter här.

I den patriarkala strukturen ärkvinnor det förtryckta könet och därför bör det vara självklartatt alltid ställa sig på kvinnornas sida. Något som är sågrundläggande för mig som feminist, verkar dock inte vara likasjälvklart för alla.

Tidigare i år friades en 16-årigflickas fosterpappa från misstankar om våldtäkt, trots att hanssperma hittades i hennes underliv. I domen från Västmanlandstingsrätt kan man läsa att det kunde vara ”praktiskt möjligt”att pappans sperma hamnat i flickan på annat sätt än genomsexuellt umgänge. Alltså att flickan själv skulle ha placeratsperman i sitt underliv. 

Ett annat argument för den friande domen äratt flickan ändrat detaljerna i sitt vittnesmål, både om hurvåldtäkten gick till och när den skedde. Som så ofta sker,ställer sig inte rättsväsendet på den unga kvinnans sida utanmisstänkliggör henne i stället.

I söndagens Kalla Fakta fick vifölja män som köper sex. Bara i Stockholm görs en kvarts miljonsexköp via nätet varje år. Väldigt många är unga. Och få avdem döms. Att köpa en kvinnas kropp är inte bara vidrigt. Det ärockså ett uttryck för att män tycker sig ha rätten att köpa enannan människas kropp. 

Sjukt nog köper många sex för att de intetycker sig få tillräckligt med sex hemma, som ett sätt för dematt inte vara otrogna. Att det handlar om ett utnyttjande av kvinnori en utsatt situation verkar inte bekomma dem.

Männen sätter sig själv och sinaegna behov i centrum och gör allt i sin makt för atttillfredsställa sig själva. På så sätt skapar de en marknad somär helt baserad på deras villkor, långt ifrån förståelse förkvinnornas utsatthet. Långt ifrån förståelsen för att de sommän, som vanligt, har makten i samhällets strukturer.

Tycker vi inteatt vi alla förtjänar ett bättre, mer jämställt, samhälle änsåhär? Det är verkligen dags att vi på riktigt börjar stå påkvinnornas sida.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.