"Googles lista över 2013 säger mycket om oss – vi är korkade"

- 17/12/2013, 10:39

Nyheter24:s Gustav Holmström om Googles söktrender och vad det egentligen säger om Sverige.

I dag presenterade Google traditionsenligt sin sammanfattning över de svenska söktrenderna 2013. 

Precis som väntat är det en deprimerande läsning.

Vad fan är det för fel på folk, på riktigt?

Bilden av ett Sverige där invånarna inte förmår tänka till riktigt framträder tydligare än någonsin. Melodifestivalen är det mest googlade teveprogrammet. Yohio är den mest googlade artisten. "Varför taco Anders?" är den mest ställda frågan som börjar med ett "varför".

Man kan bli mörkrädd av mindre.

Ska man se till det mer positiva så är det att de tio mest googlade personerna i Sverige samtliga är kvinnor. Det är ju bra. Dessie kommer på femte på femte plats över de mest googlade personerna i Sverige. Det är ju... ofattbart?

En annan helt oförklarlig sak är hur många som vill ha reda på vad en guldhamster äter. Finns det någon slags guldhamstertrend som gått mig helt förbi eller är det bara så att guldhamsterintresserade är ovanligt usla på att faktiskt veta vad deras ulliga lilla gulliga favoritdjur tycker om?

Att väldigt många undrar om varför berlinmuren byggdes säger också något om samtiden. Till exempel att folk av någon jävla anledning inte har minsta aning om varför berlinmuren byggdes. 

Bland de sökningar som ökat mest under året kan vi se att fyra av de sex personer som ökat mest under året är Paul Walker, Kristian Gidlund, Nelson Mandela och Cory Monteith.

Det är alltså personer som dött under året. Vi är mer intresserade av de döda än av de levande.

Samt är mer intresserade av Paul Walker än av Nelson Mandela.

För vi har ju tidigare sett att kunskaperna om Mandela inte direkt är kanon så det lär inte vara det som det hänger på heller.

Om man ska gå efter våra googlesökningar så är vi alltså mest intresserade av döda personer och av mellanmjölkig populärkultur. Samt av hur man gör pannkakor. 

Det säger rätt mycket om oss. Och det är inte direkt något positivt.

Vi är helt enkelt korkade.