Torsdag 29 Jul
Stockholm

"Drottningen är mer än ansiktslyft och vackra håruppsättningar"

En ung Silvia Sommerlath och Nyheter24:s Matilda Andersson.
1 av 20
En ung Silvia Sommerlath och Nyheter24:s Matilda Andersson. Foto: TT BILD/Privat/Montage
Drottning Silvia fyller 70 år.
2 av 20
Drottning Silvia fyller 70 år. Foto: TT BILD
Sveriges blivande drottning Silvia Sommerlath hålls upp av sin mamma Alice Sommerlath i Heidelberg, Tyskland 1944.
3 av 20
Sveriges blivande drottning Silvia Sommerlath hålls upp av sin mamma Alice Sommerlath i Heidelberg, Tyskland 1944. Foto: TT BILD
Sveriges blivande drottning Silvia Sommerlath 21 år gammal, porträtt i München, Västtyskland 1964, ett år efter hennes studentexamen.
4 av 20
Sveriges blivande drottning Silvia Sommerlath 21 år gammal, porträtt i München, Västtyskland 1964, ett år efter hennes studentexamen. Foto: TT BILD
12 mars 1976 tillkännager Kung Carl Gustaf och Silvia Sommerlath att de har förlovat sig.
5 av 20
12 mars 1976 tillkännager Kung Carl Gustaf och Silvia Sommerlath att de har förlovat sig. Foto: TT BILD
Enligt rojalister ska debatten kring det svenska statsskicket ha stannat av när kungen presenterade den blivande drottningen.
6 av 20
Enligt rojalister ska debatten kring det svenska statsskicket ha stannat av när kungen presenterade den blivande drottningen. Foto: TT BILD
Kungabröllop mellan Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia den 19 juni 1976.
7 av 20
Kungabröllop mellan Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia den 19 juni 1976. Foto: TT BILD
Vid Kronprinsessan Victorias dop 27 den september 1977.
8 av 20
Vid Kronprinsessan Victorias dop 27 den september 1977. Foto: TT BILD
Kungafamiljen samlad i sitt hem på Drottningholms slott julen 1983 för den årliga julfotograferingen.
9 av 20
Kungafamiljen samlad i sitt hem på Drottningholms slott julen 1983 för den årliga julfotograferingen. Foto: TT BILD
Drottning Silvia tillsammans med kungen i samband med att han blev skoglig hedersdoktor vid Uppsala universitet i oktober 1985.
10 av 20
Drottning Silvia tillsammans med kungen i samband med att han blev skoglig hedersdoktor vid Uppsala universitet i oktober 1985. Foto: TT BILD
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia klädda traditionella indiska kläder vid deras besök hos maharadjan av Jaipur 14:e oktober 1993.
11 av 20
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia klädda traditionella indiska kläder vid deras besök hos maharadjan av Jaipur 14:e oktober 1993. Foto: TT BILD
Drottning Silvia vid ett statsbesök av Lettlands presidentfru 2005.
12 av 20
Drottning Silvia vid ett statsbesök av Lettlands presidentfru 2005. Foto: TT BILD
Drottning Silvia våren 2009.
13 av 20
Drottning Silvia våren 2009. Foto: TT BILD
Tillsammans med prinsessan Madeleine vid en gala för World Childhood Foundation.
14 av 20
Tillsammans med prinsessan Madeleine vid en gala för World Childhood Foundation. Foto: TT BILD
Vid Skid-VM 2011 i Holmenkollen 2011.
15 av 20
Vid Skid-VM 2011 i Holmenkollen 2011. Foto: TT BILD
Drottning Silvia anländer till Wapnö gods utanför Halmstad, 4 september 2012.
16 av 20
Drottning Silvia anländer till Wapnö gods utanför Halmstad, 4 september 2012. Foto: TT BILD
Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia inspekterar tillsammans med en grupp utländska gäster platsen för nästa världsläger, Jamborre, för scouterna.
17 av 20
Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia inspekterar tillsammans med en grupp utländska gäster platsen för nästa världsläger, Jamborre, för scouterna. Foto: TT BILD
Mormor Silvia tillsammans med barnbarnet Estelle.
18 av 20
Mormor Silvia tillsammans med barnbarnet Estelle. Foto: TT BILD
Drottning Silvia under en mottagning på Stockholm slott med anledning av hennes 70-årsdag.
19 av 20
Drottning Silvia under en mottagning på Stockholm slott med anledning av hennes 70-årsdag. Foto: TT BILD
Grattis på 70-årsdagen drottning Silvia!
20 av 20
Grattis på 70-årsdagen drottning Silvia!. Foto: TT BILD

Nyheter24:s Matilda Andersson gratulerar drottning Silvia på 70-årsdagen med uppmaningen att det är hög tid att våga vara en förebild för äldre kvinnor.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Matilda Andersson

Matilda Andersson är 27 år och nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @fiskberit 

Drottning Silvia fyller 70 år i dag, den 23 december 2013. Fem år äldre än dagens pensionsålder, fem år kvar till det som kan komma att bli den nya. För drottningen spelar det dock ingen roll vad Fredrik Reinfeldt eller framtida statsministrar säger, hon kommer ändå aldrig att riktigt kunna stämpla ut.

Drottningen kommer heller aldrig att behöva oroa sig för att hamna på ett nedrustat ålderdomshem, bli bortglömd i överfylld blöja eller förtvina i ensamhet. Hon har all möjlighet att åldras med värdighet. Så som vi alla vill och önskar att vi också kommer att kunna göra.

70 år är en respektabel ålder. Mycket har hänt sedan Silvia Sommerlath föddes den 23 december 1943, både i världen och på hemmaplan. 

Den 12 mars 1976 blev det offentligt att Silvia skulle komma att bli Sveriges nya drottning. Det var den dagen som en ung Carl XVI Gustaf presenterade sin tyska fästmö för världspressen. Sin vackra unga fästmö. Med långt, tjockt brunt hår, pärlörhängen och lätt makeup. I ett Sverige där debatten om kungahusets vara eller icke vara var brännande het kom så plötsligt en ung tyska att enligt rojalistiska vänner få debatten att helt stanna av. Silvia ska ha tagit svenskarna med storm. Kungen lär ha sagt att det "sa klick" första gången han såg henne. Själv använder hon samma ordval när hon beskriver sitt första möte med sitt nya hemland.

– Jag måste säga att det faktiskt sade klick för mig när jag kom till Sverige. Jag kände mig genast välkommen, till både landet och kungens familj, säger hon i boken Drottning Silvia - en jubileumsbok.

För att återgå till "kungens vackra fästmö". Är det något som en drottning beskrivs som är det just vacker. Det är tjusiga middagar, klänningar som betygsätts och diamanter som gnistrar. Här kan vi tala om utseendehets. Det skrivs om att hon lyfter sig varje år. Vilket är sorgligt. Att det ansikte som ska visa upp Sverige utomlands inte ska få vara naturligt. Att även en drottning ska falla för en ytlig åldersnoja. Att en kvinna som hon, med den inofficiella makt hon besitter inte ska kunna vara förebild nog att åldras naturligt. Klart man kan förstå henne. Men jag hoppas att kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine kommer att vara mer moderna än så.

Det har blåst en del kring drottningen på sistone, bortsett från lyften. De har varit hennes pappas nazistkopplingar och kungens kaffeflickor. Drottningen har ändå stått stark. Andra kanske skulle gömma sig, det kan inte hon. Hon måste fortsätta att le, vara representabel och stå vid kungens sida.

Jag tycker som många andra att det är tjusigt med kungligheter. Det är kul att titta på fina klänningar och märkliga hattar. Men jag kan ändå tycka att nu när det är som det är och vi faktiskt lever i en monarki att vi kan lägga lite mindre fokus på utseende. Drottningen är mer än ansiktslyft och vackra håruppsättningar. Hon är en modern företagskvinna. Något som före detta centerledaren Maud Olofsson valt att uppmärksamma i jubileumsboken om drottningen. Att hon faktiskt brinner för barnen. Att hon grundade World Childhood Foundation och arbetat hårt för att få den framgångsrik. Hon har trots allt dragit mer än personlig nytta av den position hon har.

Jag undrar om drottningen någonsin tillåter sig att ha en dålig dag. Om hon som vi andra beställer hämtpizza och kör osminkat och mjukisbrallor. Jag kan bara inte se det framför mig. Att leva ett liv utan mjukisbyxor vore för mig otänkbart. Himla tur då att jag aldrig någonsin kommer att bli drottning.

Med det sagt vill jag gratulera drottningen på 70-årsdagen. Fortsätt kör hårt och våga satsa, men skippa den ytliga åldersnojan och var stolt över rynkorna. Drottningen är fin som hon är.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela