Seher Yilmaz är ny ordförande för Rättviseförmedlingen.
1 av 3
Seher Yilmaz är ny ordförande för Rättviseförmedlingen.
Lina Thomsgård, som nu ska fortsätta jobba med kommunikation.
2 av 3
Lina Thomsgård, som nu ska fortsätta jobba med kommunikation. - Foto: JESSICA GOW / TT
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
3 av 3
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

"Därför behövs Rättviseförmedlingen mer än någonsin"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson tackar grundaren Lina Thomsgård och skriver om hur Rättviseförmedlingen verkligen gjort skillnad.


Rättvise-
förmedlingen

En stor del av organisationens arbete handlar om att "sprida kunskap och synliggöra kompetens genom att ideellt hjälpa projekt, organisationer och medier att hitta de som hamnat i skymundan på grund av stereotypa föreställningar om exempelvis kön, ursprung och fysiska förutsättningar".

Detta görs bland annat med hjälp av listor med tips på kvinnor som är experter inom olika områden – från statsvetare till hockeyfans.

Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet.

Följ honom på twitter @viktorado.

Efter fyra år lämnar grundaren Lina Thomsgård sin skapelse Rättviseförmedlingen. Det är alldeles på sin plats att rikta ett stort tack för vad organisationen gjort hittills och vad den förhoppningsvis kommer göra i framtiden.

För att försöka visa ett exempel på vilken skillnad de gjort kan jag bara gå till mig själv.

Jag är en vit man som växt upp i ett medelklassområde söder om Stockholm. Under hela min uppväxt omgav jag mig med killkompisar (det dröjde rätt länge innan jag ens pratade med tjejer, men det är en annan historia).

Jag är en del av flera så kallade grabbgäng, även om vi inte är så där ohyggligt "sköna" som de är på Youtube.

Jag lyssnar mest på gubbar som Bruce Springsteen och Bob Dylan.

Kort sagt – jag har inte direkt omgett mig med kvinnliga förebilder.

När jag började arbeta som journalist för tre år sedan hade det förmodligen fortsatt på den inslagna vägen. Jag hade mestadels intervjuat manliga experter, politiker och forskare. Skrivit om min idoldyrkan av "The Boss" efter någon konsert. Jag hade kanske undvikit att skriva om kvinnor eftersom jag "inte haft koll" eller "inte varit insatt".

Om det inte vore för Rättviseförmedlingen.

Det var någon gång i början som jag först upptäckte deras listor på kvinnliga experter. Och det ändrade totalt mitt invanda mönster. Jag blev en bättre journalist. Tack Lina Thomsgård!

Arbetet för att få fler röster att höras – för ökad medial mångfald – är oerhört viktig även efter fyra års hårt arbete. Det visar sig när "Sveriges Mästerkock" inte "lyckas hitta" någon kvinnlig jurymedlem. Det visar sig när Timbro kallar till seminarium med frågan "Vem representerar Sveriges muslimska väljare?" och med en panel med fem vita, icke-muslimska män. Utan att förstå problemet med det.

Vi tror gärna att jämställdheten kommit långt i Sverige, och det kanske den har jämfört med vissa länder runtom i världen. Men i mångt och mycket handlar det ofta om fina ord – inte praktisk handling. 

Rättviseförmedlingens arbete under de här fyra åren har i stället gjort skillnad ute i verkligheten. Ett arbete som kanske behövs mer än någonsin. Jag är övertygad om att nya ordföranden Seher Yilmaz kan ta vid på ett minst lika bra sätt.

Men tack Lina Thomsgård för att du förändrade synen på mitt yrke och på mig själv. Tack för att du och din organisation gjort Sverige till ett litet bättre land.

Kampen fortsätter.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.