Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

"Sportjournalister är bortskämda"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om en annan del av bevakningen runt stora idrottsmästerskap. De som är på plats borde rapportera om de verkliga problemen – inte om sina hotellrum.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet.

Följ honom på twitter @viktorado.

I helgen inleds OS i ryska Sotji och redan har horder av förväntansfulla sportjournalister anlänt.

Många av dem har vittnat om dåliga förhållanden på de nybyggda hotellen som byggts till spelen (vissa är inte ens färdigbyggda). 

Washington Post har listat ett antal tweets där reportrar och experter från bland andra CNN och Yahoo klagar på allt från trasiga gardiner till var man ska kasta toapappret.

"Kolla vad dåligt allt är i Ryssland", tänker de säkert och lockar förmodligen skratt bland sina följare. Men säger det inte snarare något om hur bortskämda sportjournalister är när det kommer till stora mästerskap?

När jag tänker efter är det här långtifrån första gången jag ser fenomenet. Det har förekommit länge i den svenska kåren. En av de mest intensiva hotellrumsbevakarna är TV4:s Patrick Ekwall. Under U17-VM i fotboll klagade han på att hotellet låg nära en Formel 1-bana:

Under herrlandslagets januariturné i samma land såg jag en intressant Twitterkonversation mellan journalisterna Olof Lundh och Robert Laul samt gamla landslagsspelarna Niclas Alexandersson och Rami Shaaban. Min bild av januariturnén besannades, kan man säga.

I samband med handbolls-EM i Danmark fortsatte Ekwalls kollega Robert Perlskog med sin tradition: Att byta hotellrum.

Åh nej, vårt lyxhotell ligger bredvid en lyxig F1-bana. Åh nej, min teve är lite taskig.

Det görs bra journalistik i samband med stora idrottsmästerskap. Men ofta handlar den inte om de stora sporterna, de kända idrottarna eller journalisternas hotell. Den bästa rapporteringen handlar om blåbären, om lokalborna, om fansen.

SVT:s reporter Jens Lind är expert på det. Men det finns alldeles för få som tycks ha samma ambitioner.

Att som erfaren och profilerad journalist dela med sig för omvärlden av klagomål på triviala saker i hotellrum blir bara pinsamt. Kommer samma journalister åka ut och göra reportage i favelorna under fotbolls-VM i sommar? Knappast.

Våra mest kända profiler inom sportjournalistiken har slutat med journalistik och övergått till klämkäcka tweets som sparkar nedåt.

När fotbollsfansen som själva köpt sin resa till VM bor på en trång och svettig tältcamping sitter journalister och klagar på hotellrummen. Avståndet mellan tredje statsmakten och folket blir nog sällan större än så.

Men de kommer säkert trivas på superlyxhotellen i Dubai under fotbolls-VM 2022. Utan att ens tänka på de hundratals nepalesiska livegna som dött när de byggde dem.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!