- Foto: Magda Omerspahic

"Att bekämpa hat med kvinnohat är tröttsamt"

Nyheter24:s Irena Pozar skriver om varför sättet vi valt att driva med Putin på är kränkande för kvinnor.


Mer om Irena

Irena Pozar är nyhetsreporter på Nyheter24. 

Följ hennes twitter: @irena_pozar 

Årets OS har minst sagt engagerat folk. Min facebook- och twitterfeed är fyllda av löften om bojkott. Killarna som under högstadiet sprang runt i korridorerna och skrek "JÄVLA BÖG!" skriker nu i stället "Jag älskar OS, men jag tänker fan inte kolla i år". Det gör mig både stolt och glad. 

En annan sak som vi alla har fått se mycket av är satirbilderna på Putin. Putin har ögonskugga, läppstift och rouge. Putin har blommor i händerna och kjol i tyll. Putin porträtteras som konståkare iklädd glittertrikå i stora tidningar som The Economist  och The New Yorker . 

"Ha! Vad kul" tänker vi och delar för att visa vår solidaritet. Men vad är det egentligen för människosyn vi sprider när vi delar de här bilderna? 

Det finns en sak alla bilder som delats har gemensamt: de gör narr av Putin genom att förse honom med klassiskt kvinnlig attribut och egenskaper. Bilderna på Putin i trikå och skridskor handlar om att visa på kontraster. Det han är: en hård och manlig jägare jämfört med det vi gör honom till: en nätt och smidig konståkare. 

Och visst, återigen förlöjligas han eftersom han gissningsvis inte vill ha glittertrikå på sig. Men vad säger den här bilderna egentligen om konståkare? Vad säger de om kvinnor? Det vi får se är stereotypiskt "bögigt" och "kvinnligt".

Och vi bara skrattar.  

I alla tider och än i dag har attribut och egenskaper vi typiskt sett har förknippat med män värderats högre än de som vi har förknippat med kvinnor. En och samma text med en manlig respektive kvinnlig avsändare hyllas i det förstnämnda och kritiseras i det sistnämnda. Kvinnodominerade yrken har lägre status än manligt dominerade yrken. Kvinnliga experters uttalanden ekar med sin frånvaro, medan männen tar plats i morgonsofforna. 

Att framställa Putin som en mjuk, leende och sminkad man för att det är det yttersta sättet att håna honom på. Med det är också per automatik att håna halva befolkningen, som varje dag tvingas att förhålla sig till dessa uppfattningar. 

Jag undrar verkligen hur länge vi ska skratta åt män som förlöjligas för att de photoshoppats till "kvinnor"? Det må vara så att ha röda läppar och blå ögonskugga är Putins värsta mardröm, men att återigen nedvärdera det klassikt kvinnliga för att göra honom till åtlöje är kränkande. 

Börja använda kvinnliga attribut så som de förtjänar att användas, som hyllningar, eller låt bli helt. Att bekämpa hat med kvinnohat är tröttsamt. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!