Totte Löfström
Totte Löfström - Foto: Löfström Retorik

Skavlan – varför tillåter du mysrasism på bästa sändningstid?

Totte Löfström, debattchef för Nyheter24, skriver om kvällens avsnitt av Skavlan – där det nya fenomenet mysrasism lanseras.


Om författaren

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom 

Alla som gillar SVT:s fredagsunderhållning Skavlan har enriktig myskväll att se fram emot i kväll. Fredrik Skavlan brukar förvisso varaganska mysig, men den här gången är det extra påtagligt då den han myser med äringen mindre än Siv Jensen, norsk finansminister och Fremskrittspartietspartiledare – ni vet den där norska politikern som gjort sig känd för att viljadeportera romer för att de är just romer.

Jag är kanske naiv, men inför programmet förväntade jagmig att en så kontroversiell gäst som Siv Jensen skulle få ganska tuffa frågor –till exempel om det där med att vilja deportera romer för att de är just romer.Intervjun inleds dock mjukt med frågor om hur fin relation Siv Jensen har tillsin syster. Publiken skrattar, Skavlan skrattar och frågar om Siv och systernaldrig bråkar, varpå Jensen skrattande svarar att det är klart att det händer,men att de står väldigt nära varandra ändå.

Och så fortsätter det: Skavlan berömmer Siv Jensen ochFremskrittspartiet för att vara det parti i norsk politik som har bäst koll påekonomiska frågor, som statens utgifter och möjligheter till att spara in pengarpå onödigheter.

Tio minuter in i den femton minuter långa intervjun kommertill slut den första kritiska frågan, men den handlar inte om den politikFremskrittspartiet står för, utan om hur missförstådd Siv måste känna sig närhon blir jämförd med Sverigedemokraterna. Jensen förklarar allvarsamt att detfinns mycket man inte får säga i det där jävla landet, och att det är därför honär så stolt över att bo i Norge där yttrandefriheten hålls högt.

Mot slutet av intervjun hettar det dock till lite närSkavlan frågar Jensen om det kan vara hennes ordval som gör att man i utländskmedia ofta rapporterar om Fremskrittspartiet som ett främlingsfientligt parti.Siv börjar förklara men blir snabbt avbruten av Skavlan som skrattande sägeratt hon svarar med politik fast han frågade om retorik.

Intervjun avslutas sedan med att Fredrik Skavlan ställerintervjuns mest kritiska fråga: varför kommer aldrig den där bussen som skadeportera romerna? Publiken skrattar, Jensen rodnar, Skavlan ler pillemarisktoch mitt hjärta gråter.

Jag kan ärligt talat inte säga varför intervjun med SivJensen gick som den gick. Kanske var det Skavlans beryktade oförmåga attintervjua kvinnor som spökade, eller så blev viljan att vara opartisk så storatt han slog över åt andra hållet. Oavsett vilket kommer både svenska ochnorska tv-tittare få se lanseringen av en helt ny typ av rasism ikväll:mysrasismen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.