Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Nej, män måste inte backa och hålla käften"

Emma Malmlöf.
1 av 1

Emma Malmlöf.

Nyheter24

Nyheter | 03/03/2014 13:17

Nyheter24:s Emma Malmlöf om att budskapet att "män måste backa och hålla käften" kan stjälpa mer än att hjälpa i kampen om jämställdhet.

”Mänmåste backa, ta ett steg åt sidan och hålla käften", skrivermin kollega Irena Pozar i dag. Hon är, precis som jag, feminist. Och vi vill samma sak, nå samma mål – men inte på samma sätt.

Vi vill båda nå jämställdhet. Som att när det väl kommer tillett val, då det står mellan mig och en man, så ska vi ha sammaförutsättningar. Både när det gäller att komma till urvalet –och vid det faktiska valet. 

Jag däremot tror inte på att säga att män ska "hålla käften och backa" för att vi ska komma dit vi vill. Eller i varje fallinte genom att använda den retoriken. Och jag reagerade lika starkt på det när Özz Nujen sa det, som när Irena säger det. 

Jag tror att risken är att de män som som står på linjen, beredda att ta steget över för att kämpa med oss, ryggar tillbaka. 

Ingen vill känna sig lika nertryckt som kvinnor fått göra, precis som vi fått backa och hålla käften. 

"Det finns många män som har fattat grejen"

Jag tror inte det är rätt väg att ta när vi vill engagera de som ännu inte förstått vikten av jämställdhet. Eller de som står och väger på kanten om de ska kalla sig själva feminister. Snarare tror jag att det skrämmer. Och det är det jag vänder mig mot, inte det mål som Irena beskriver så bra. 

Det finns absolut gånger då mänmåste inse att de tar en plats som inte är självklar för alla(läs kvinnor), men det är inte likställt med att hålla käften.Jag tycker snarare tvärtom. Speak up. Och ibland kanske du som man till och med måste ta ett steg åt sidan för att släppa fram en kvinna. Men det går att göra utan att hålla käften eller att backa. 

Det finns många män som har fattat grejen. Som skulle kunna lära andra män med unken syn mer genom att bara vara sig själv snarare än att hålla käften och backa. 

Och om kritiken mot det jag tycker nu skulle lyda att: "Om de nu är så lätt, varför ser det då ut som det gör" så är mitt svar att de inte är tillräckligt många. Ännu. Och jag tror inte att vi blir fler genom att skjuta över turordningen att hålla käften till män. 

LÄS MER: "Män måste backa, ta ett steg åt sidan och hålla käften"