Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vet Försvarsmakten hur man googlar?"

- 04/03/2014, 11:00 -
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om att en soldat sparkas för att han är ledande rasist. Hur kan det ha dröjt så länge?

På måndagskvällen nådde beskedet medierna: En av de ledande personerna i högerextrema Nordisk Ungdom har sparkats från sitt uppdrag inom Försvarsmakten.

Det som fick bägaren att rinna över var den 27-årige mannens tal som han höll inför sina högerextrema kamrater i Ukraina i februari. Där berättade han bland annat att Sverige inte längre är svenskt – det är internationellt territorium.

I beslutet från Försvarsmaktens personalansvarsnämnd går det att läsa att han sparkas för att han spridit rasism och främlingsfientlighet. Gott så – myndigheten måste nämligen stå upp för alla människors lika värde och verka mot diskriminering.

Om en person som är ledande i Nordisk Ungdom tillåts verka som soldat skulle det antagligen därför kunna tolkas som ett brott mot regeringsformen.

Frågan är bara – hur kunde Försvarsmakten egentligen anställa mannen vid Livgardet i mars 2013? Vet de hur man googlar?

Bara genom att söka på hans namn hittar man att han är aktiv i Nordisk Ungdom. Man hittar också mannens Twitterkonto där han skrivit om verksamheten.

De anställde alltså en soldat som var med och grundade en högerextrem organisation. Han har dessutom länge varit "internationell kontaktperson" och således varit den som haft kontakt med flera liknande grupperingar i andra länder. Organisationer som Försvarsmakten nog inte vill att deras anställda ska samverka med.

I beslutet påpekar personalansvarsnämnden att soldaterna visst har organisationsfrihet, och så tycker även jag att det ska förbli. Det spelar egentligen ingen roll vilka organisationer det handlar om – så länge det inte råder några tvivel om att det bryter mot antingen Försvarsmaktens uppdrag eller ger anledning att tvivla på soldatens lojalitet.

I det här fallet anser jag att det rör sig om både och.

Att personen i fråga är öppet rasistisk råder det inga tvivel om. Och visst skulle han förmodligen försvara sitt älskade fädernesland – men skulle han vilja försvara alla dess medborgare?

Bra att Försvarsmakten agerar, men jag är oroad över det faktum att det tog ett helt år.

Behöver ni hjälp med att söka på internet?