Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I dag ser ni inga män på Nyheter24

8 mars är internationella kvinnodagen.
1 av 1

8 mars är internationella kvinnodagen.

Nyheter | 08/03/2014 09:10

Nyheter24 uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att bara publicera artiklar om och med kvinnor.

I dag ser ni inga män på Nyheter24. För i dag är det kvinnornas dag.

En vanlig dag täcks innehållet på vår sajt, liksom på de flesta andra av både män och kvinnor, men ofta av fler män än kvinnor. För det är så samhället ser ut. Inte rent biologiskt – där är det rätt lika, men när det kommer till vad som syns, vilka som hörs, vilka som tar mest plats, vilka som bestämmer. Det är mest män. Så har det länge varit, så har det länge sett ut att förbli.

Men något är på väg att hända. Fler kvinnor kommer upp i maktpositioner. Fortsätter jobba för att ta sig makt. Men det är fortfarande alldeles för långt kvar. Fortfarande alldeles för få av det kvinnliga könet som har bestämmanderätt, som syns, som intervjuas och som blir ihågkomna.

Vi bär alla ansvaret för det, kvinnor som män.

Och speciellt vi som jobbar med nyhetsrapportering. Av ren vana kan det ibland vara lättast att kontakta närmsta expert som ska uttala sig om valfri händelse. Närmsta expert som tidigare använts, som florerar runt. Som ofta är man. Det ska bli ändring på det nu. 

I dag publicerar vi bara artiklar om kvinnor. Blandat innehåll, som alltid på Nyheter24, men med kvinnor. 

Första tanken var att det kunde bli en utmaning, "vad händer om det inträffar en oförutsedd världshändelse?" Ja, vad händer då? Inträffar en unik världshändelse så vore det mycket förvånande om det inte finns en enda kvinna med i bilden, som kan uttala sig, vara expert, drabbad eller hjärnan bakom. Hur kan det vara en utmaning att hitta en kvinna?

Det är det egentligen inte. Det är vi alla som behöver tänka om.

Därför väljer i dag Nyheter24 att uppmärksamma 8 mars, internationella kvinnodagen med att endast skriva om kvinnor och alla som definierar sig som kvinnor – oavsett biologiskt kön. För i dag är det kvinnornas dag. 

I dag är första dagen i det fortsatta arbetet för ett mer jämställt Sverige och en mer jämställd värld.