8 mars är internationella kvinnodagen.
8 mars är internationella kvinnodagen.

I dag ser ni inga män på Nyheter24

Nyheter24 uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att bara publicera artiklar om och med kvinnor.


Hylla en kvinna med #kvinna24

Vilken kvinna har betytt mest för dig? Vem är din förebild?

En politiker, en mamma, syster, flickvän, kollega, rättskämpe. Du vet bäst.

Passa på att hylla henne i dag, det förtjänar hon. Posta en bild under hashtaggen #kvinna24 och sprid på Instagram, Facebook, Twitter. 

Visa att du också är för jämställdhet. Hylla någon du ser upp till.

I dag ser ni inga män på Nyheter24. För i dag är det kvinnornas dag.

En vanlig dag täcks innehållet på vår sajt, liksom på de flesta andra av både män och kvinnor, men ofta av fler män än kvinnor. För det är så samhället ser ut. Inte rent biologiskt – där är det rätt lika, men när det kommer till vad som syns, vilka som hörs, vilka som tar mest plats, vilka som bestämmer. Det är mest män. Så har det länge varit, så har det länge sett ut att förbli.

Men något är på väg att hända. Fler kvinnor kommer upp i maktpositioner. Fortsätter jobba för att ta sig makt. Men det är fortfarande alldeles för långt kvar. Fortfarande alldeles för få av det kvinnliga könet som har bestämmanderätt, som syns, som intervjuas och som blir ihågkomna.

Vi bär alla ansvaret för det, kvinnor som män.

Och speciellt vi som jobbar med nyhetsrapportering. Av ren vana kan det ibland vara lättast att kontakta närmsta expert som ska uttala sig om valfri händelse. Närmsta expert som tidigare använts, som florerar runt. Som ofta är man. Det ska bli ändring på det nu. 

I dag publicerar vi bara artiklar om kvinnor. Blandat innehåll, som alltid på Nyheter24, men med kvinnor. 

Första tanken var att det kunde bli en utmaning, "vad händer om det inträffar en oförutsedd världshändelse?" Ja, vad händer då? Inträffar en unik världshändelse så vore det mycket förvånande om det inte finns en enda kvinna med i bilden, som kan uttala sig, vara expert, drabbad eller hjärnan bakom. Hur kan det vara en utmaning att hitta en kvinna?

Det är det egentligen inte. Det är vi alla som behöver tänka om.

Därför väljer i dag Nyheter24 att uppmärksamma 8 mars, internationella kvinnodagen med att endast skriva om kvinnor och alla som definierar sig som kvinnor – oavsett biologiskt kön. För i dag är det kvinnornas dag. 

I dag är första dagen i det fortsatta arbetet för ett mer jämställt Sverige och en mer jämställd värld.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.