Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Nej, du är inte ointresserad av politik"

- 07/03/2014, 18:57 -
Gustav Holmström

Gustav Holmström

Nyheter24:s Gustav Holmström om ett skenbart ointresse.

"Jag är inte intresserad av politik".

Jag vet inte hur många gånger jag hört någon säga det. Du kanske till och med säger det själv.

Problemet är bara att det inte är sant.

Alla är intresserade av politik, men vissa vet bara inte om det. Allt i samhället är nämligen politik, på ett eller annat sätt.

Men hur kommer det sig då att en väldans massa människor hävdar att de inte är intresserade? Det är inte något annat än ett stort fett jävla underbetyg till våra politiker, men även till oss journalister.

För folk är verkligen inte ointresserade av politik, inte på riktigt. Däremot är många ointresserade av partipolitik, mossiga debatter och tråkiga sammanträden.

Fint så, det är därför vi faktiskt är en parlamentarisk demokrati. Så att de som är duktiga på just sådant ska få ta hand om det hela, efter att vi valt dem.

Men det betyder inte att politiken måste vara död för vanliga människor för det. Åsikter påverkar nämligen, och alla har åsikter. 

Jag ljög lite tidigare förresten. Det är fett jävla underbetyg till politiker och journalister, det är sant. De, och vi, har inte varit duktiga nog på att nå ut. Men det är också ett underbetyg till alla som säger sig vara ointresserade av politik. 

Jag är ledsen, men det är faktiskt ett rätt korkat sätt att uttala sig på. Och jag vet att det antagligen inte är ditt fel, att vi andra borde ha berättat det för dig.

Men ibland måste man faktiskt tänka lite själv.

Så gör det. Tänk lite.

Och sluta säg att du är ointresserad av politik.

Det är du inte.