Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Facebookfilmer på kvinnor i underkläder fyller fel funktion"

- 20/03/2014, 16:22
Nyheter24:s Matilda Andersson.

Nyheter24:s Matilda Andersson.

Privat

Nyheter24:s Matilda Andersson om det tveksamma i att använda avklädda kvinnor för att visa på sjuka ideal.

Fysioterapeuten och hälsopedagogen Louise Östgaard filmade sig själv iklädd underkläder i syfte att visa hur en tjejkropp ser ut. Hon postade filmen på Facebook, startade gruppen Min helt vanliga Tjejkropp och fick snabbt stort genomslag, både på Facebook och i media. Nyheter24 intervjuade henne redan i tisdags kväll. Sedan dess har gruppen fått över 8 500 likes.

Kvinnor och tjejer uppmanas att filma sina kroppar och berätta hur en helt vanlig kropp ser ut. Med fett, celluliter och hängande bröst.

Syftet är gott. Att visa att retuscherade bilder är fel. Att sjuka ideal fortsätter att pressas på unga och äldre kvinnor.

Men jag ställer mig mycket tveksam till tillvägagångssättet.

Att än en gång objektifiera den kvinnliga kroppen. Att sprida underklädesbilder för att visa att idealen är fel, att den kvinnliga kroppen fortsätter att granskas.

Facebookgruppen har som nämnt över 8 500 gillamarkeringar. Inte ens en tiondel av dessa gillare har postat videos på sig själva. Många gillar säkert gruppen för att syftet är bra, andra av helt andra anledningar. Som vilka? En del är journalister, en del nyfikna på upproret. Men resten, de som inte har som syfte att stödja, vilket är deras syfte?

Flera män har, föga förvånande, lagt upp bilder på sina kroppar med kommentaren "men männen då?!". Ja, männen då. Det finns säkerligen sjuka och jobbiga ideal för män att leva upp till. Men det är långt ifrån samma press som för kvinnor. Att männen ändå känner behov av att gå in en grupp vars syfte är att stärka kvinnors kroppsliga självförtroende visar hur fel det kan slå när hud ska marknadsföra bra ideal på Facebook. 

Med det menar jag inte att vi kvinnor inte ska starta uppror och säga ifrån. Självklart är det bra när initiativ tas för att motarbeta sjuka ideal. Men när det görs med kroppar i underkläder finns risk att uppmärksamheten riktas åt fel håll. Vi är starkare och kan säga ifrån på bättre sätt än att än en gång behöva visa upp oss och peka på våra kroppsdelar.

Den kvinnliga kroppen är objektifierad som det är. Det behövs inte spridas underklädesvideor på Facebook för att uppmärksamma detta. Det finns andra vägar att gå.