Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

"Kommer Avpixlat börja om på ny kula nu?"

Mats Dagerlind vill bli ansvarig utgivare för den rasistiska bloggen Avpixlat – som i dag fylls av upphovsrättsskyddat material, uthängningar och misstänkt förtal. Blir han ansvarig för det gamla materialet?


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet.

Följ honom på twitter @viktorado.

I höstas bedömde Högsta domstolen att DN.se:s ansvariga utgivare också var ansvarig för material som tillkommit innan hon tillträdde. Organisationen Utgivarna har liksom flera större mediehus krävt en lagändring på grund av det. En ändring som dock ej är sikte.

På onsdagen kom det fram att Mats Dagerlind vill bli ansvarig utgivare för den rasistiska bloggen Avpixlat. Frågan är då vad bedömningen blir angående det material som redan återfinns på sajten.

Det finns inget prejudikat och det är en situation jag inte kan minnas har inträffat tidigare – att en så omtalad sajt helt plötsligt får en ansvarig utgivare. Det verkar finnas en gråzon, och jag kan tänka mig att om Dagerlind blir utgivare kommer anmälningarna mot gammalt material på Avpixlat fullkomligt hagla in.

Då lär vi få en rättslig prövning, men frågan är om det är värt att chansa? Förutom eventuellt förtal, hets mot folkgrupp och liknande finns även en stor mängd upphovsrättsskyddade bilder som sajten använt genom åren. Med en ansvarig utgivare skulle upphovsmännen kunna begära ersättning – en rätt dyr affär.

Bland fansen på de allra trolligaste delarna av Twitter diskuteras det redan huruvida det inte vore bättre att lägga ner den nuvarande sajten och börja om på en ny adress – med samma namn. Kanske byter de till .se-domänen som Sverigedemokraternas riksdagsman Kent Ekeroth äger?

Det kanske inte är ett helt otroligt scenario trots allt. För om allt material ligger kvar när Dagerlind blir ansvarig utgivare spelar han ett riktigt högt spel.

Själva nyheten då? Jag tror egentligen inte att det gör någon större skillnad. Rasismen och hatet i kommentarsfälten kommer att finnas kvar (då utgivare förmodligen ej är ansvarig för icke förhandsmodererade kommentarer). Innehållet i "artiklarna" lär vara uppbyggda på samma sätt.

Etniciteten står alltid i centrum på Avpixlat och på andra liknande hatsajter. En nyhet är en nyhet för att en brottsling kommer från ett afrikanskt land – inte om hen är etnisk svensk. Det är så den så kallade nyhetsvärderingen där fungerar. Det går att ha en sådan bevakning rent juridiskt. Den lockar de SD-väljare som redan länkar och läser.

Egentligen har det dock aldrig handlat om juridik. Det har handlat om rasism – något som oftast är lagligt vare sig vi vill det eller inte.

Så det är bara att räkna med att Avpixlat kommer att fortsätta skriva att tevetittare "förödmjukades med kolsvart lucia" eller hänga ut misstänkta bara för att de har invandrarbakgrund. Även om det samtidigt råkar innebära att de också hänger ut ett brottsoffer.

Det som skulle vara positivt är att man vid dessa tillfällen faktiskt kan pröva vad som är lagligt eller ej.

Till sist så är väl detta det slutgiltiga beviset på att Dagerlind faktiskt är den som styrt Avpixlat en längre tid.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!