Nyheter24:s Matilda Andersson.
Nyheter24:s Matilda Andersson. - Foto: Privat

"Vi måste våga lita på att lärarna gör sitt jobb"

Nyheter24:s Matilda Andersson om att ni föräldrar måste ta ett steg tillbaka och låta lärarna göra det de är bäst på – undervisa era barn.


Kolumn

Matilda Andersson är tf nyhetschef på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @fiskberit 

På fredagen presenterade Svenska Dagbladet tillsammans med Lärarnas Riksförbund en undersökning gällande föräldrarnas makt i skolan. Där uppger sju av tio lärare att föräldrar har försökt påverka undervisningen. 

Det handlar om läroböcker, undervisningsmetoder, läxor och mest av allt: betygssättning.

Föräldrar vill att deras barn ska ha höga betyg. För skolan har, tack vare Jan Björklund, drabbats av betygshysteri. Skolan är kritiserad, och inte blev det bättre i kölvattnet av den senaste, väl uppmärksammade, PISA-rapporten.

Föräldrar, och då främst de som är högutbildade, har skolpanik. Barnen ska prestera och deras föräldrar tycks ha tagit det till sin uppgift att påverka skolan att se till att så blir fallet. Det är dock inte läxhjälpen hemma det fokuseras på. Det är pekpinnarna till lärarna. Elevernas föräldrar vill vara med och påverka precis allt.

Svenska Dagbladet har pratat med Elin Pellberg som jobbar som lärare på gymnasieskolan Norra Real i Stockholm. Hon berättar att trycket från föräldrarna är så stort att det tar så mycket energi att hon, trots att hon i grunden trivs med sitt jobb, funderar på att byta.

– Det är ju sådant som leder till att det blir betygsinflation så småningom. För omedvetet eller medvetet så blir det ju väldigt jobbigt att ta alla de här fighterna, säger hon till Svenska Dagbladet.

Pellberg betonar dock att det i grunden är bra att föräldrar engagerar sig, men att de elever som mest skulle behöva det är de elever vars föräldrar inte trycker på.

Jag förstår att man som förälder vill påverka sitt barns skolgång. Men allt fler lärare vittnar om att hela skolsituationen genomsyras av att föräldrar och elever utgår från att lärarna gör fel.

Vi har problem med den svenska skolan, men det är inte lärarnas fel. Vi måste börja lita på att människor är fullt dugliga att göra sitt jobb. Föräldrar ska vara aktiva i barnens skolgång, men i måttlig mängd. 

Om vi inte litar på att lärarna gör sitt jobb, hur ska de då själva kunna lita på det?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.