1 av 3
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
2 av 3
- Foto: Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Eric Rosén: "Ohly saknade förmåga att locka folk utanför kärnan"

KRÖNIKA. Lars Ohly är en person man gärna tar en öl med men han nådde aldrig ut brett med sitt politiska budskap.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Vänsterpartiet under Ohly

Lars Ohly blev partiledare 2004.

I Europaparlamentsvalet 2004 fick partiet 12,79 procent av rösterna.

I riksdagsvalet 2006 fick vänsterpartiet 5,85 procent.

I Europaparlamentsvalet 2009 5,66% av väljarstödet.

I riksdagsvalet 2010 fick partiet 5,6 % av rösterna.

En sju år kort era är snart över. Lars Ohly meddelade på tisdagen att partiledarsagan är så gott som all och Vänsterpartiet kommer därmed att möta nästa val med en ny ledare. Lars Ohly är en rak, rätt rolig och extremt engagerad partiledare med den där svårslagna nån-man-vill-ta-en-öl-med-kvalitén.

Men han lyckades aldrig sätta lika tydlig ny prägel på Vänsterpartiet som till exempel Gudrun Schyman gjorde. Hon formade om hela rörelsen och kärnan. Hon satte som vänsterledare periodvis agendan i svensk politisk debatt.

Lars Ohly värnade snarare det partiarv han hade när han började.

Valresultaten blev därefter och även om Ohlys uteblivna stöd i mångt och mycket kan förklaras av en större tillbakagång för vänsterpolitik i Sverige och stora delar av Europa saknade Ohly något för att locka bredare grupper än Vänsterpartiets kärnväljare.

Hans styrka har varit att han är genuin och inte behöver förställa sig – det han säger är det han verkligen tycker (annat än möjligen i frågor som rör skattesubventioner för Djurgården Fotboll). Att han slutade kalla sig kommunist kom också det ur en verklig (om än sen) insikt om ordets laddning och vad det förknippades med.

Vänsterpartiet kommer möjligen att sakna Lars Ohly. Men väljarna kommer inte att göra det och en ny partiledare kommer in i ett läge där opinionsstödet ligger i botten. Den enda vägen är uppåt och Hans Linde, Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson eller vem det nu blir (Rossana Dinamarca ska absolut inte glömmas bort) har därför alla chanser att leda Vänsterpartiet till bättre siffror i nästa val.

Jonas Sjöstedt är omtyckt av väljare men kanske för lik sossarna och Juholts politik just nu för att kunna erbjuda ett attraktivt alternativ. Ulla Andersson är möjligen för lite av en ledarpersona för att till slut bli aktuell. Rossana Dinamarca är ett mycket tänkbart alternativ och kanske träder fram ur skuggorna nu när Ohly, som hon varit lojal mot, inte längre står till förfogande.

Men favorit just nu, av alla alternativ, är ändå Hans Linde. En allt mer profilerad och populär politiker som känns modern och lyckas balansera mellan folklighet och finess. Och hans besked att han vill bli partiledare känns nästan för perfekt timingmässigt för att vara en slump. Kanske visste han precis vad som komma skulle när han för en vecka sedan berättade att han vill ta över.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.