Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Hyckleri när Jimmie Åkesson förklarar nazismen"

- 10/08/2011, 13:47 -
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.

Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.

Privat

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om hur Sverigedemokraternas partiledare för mindre än 10 år sedan menade att det är invandringspolitik som väcker nazismen.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Är Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons tal om att terrordåden i Norge inte är ett resultat av invandringen och mångkulturen bara taktik? Det är en relevant fråga man bör ställa sig om man kikar på vad som SD-ledaren tidigare sagt.

Under Jimmie Åkessons sommartal i lördags fortsatte SD-ledaren att hamra in sin tes om att terrordåden i Norge inte var politiskt motiverade och om det skulle vara det så delade terroristen inte Sverigedemokraternas antimuslimska världsbild. Åkesson passade också på att ge ännu en känga till partikamrater som förklarat terrordåden som en reaktion på det mångkulturella samhället. Förklaringen till Behring Breiviks handlingar och idévärld är hans galenskap inte på något sätt idévärlden i sig, menade Åkesson vilket är partiets linje i frågan.

Så har det inte alltid låtit. I en motion till Sölvesborgs kommunfullmäktige från 2002 gav den då blivande partiledaren följande förklaring till den nazistiska rörelsens fortsatta existens i Sverige:

"Att undertrycka folkviljan på det sätt som Sveriges makthavare gjort beträffande invandringen är naturligtvis inte hållbart i längden. Extremism och samhällsförakt blir ett naturligt resultat av en sådan politik. Det är ingen slump att Sverige 60 år efter andra världskrigets slut har en aktiv och växande naziströrelse. Att ungdomars väg till nazismen går via missnöje med den förda invandringspolitiken är ingen ovanlighet."

Denna rörelse som under de senaste 25 åren fostrat aktivister som, enligt en granskning av Expo, på lika många år gjort sig skyldiga till minst lika många mord är alltså ett resultat av ett missnöje med invandringen. Allt är mångkulturens fel. Vad Åkesson hade för förklaring till att den nazistiska rörelsen även fanns i Sverige under 1930, 40 och 50-talen då inte Sverige hade den, enligt Sverigedemokraterna, fasansfulla invandringen från utomeuropeiska länder som finns i dag förtäljer inte historien.

En sak är säker. Enligt Jimmie Åkesson anno 2002 var inte rasism sig i första hand en grogrund till nazism och våldshandlingar. Han borde därför ta det lite lugnare när han läxar upp frispråkiga och mer konsekventa partikamrater i fortsättningen.