Viktig för Eric Rosén.
1 av 2
Viktig för Eric Rosén.
En förpackning överraskande viktig för vissa.
2 av 2
En förpackning överraskande viktig för vissa.

Eric Rosén: "Varför tycker ni om fördomen så mycket?"

KRÖNIKA. Det är ingen smak, det är en osmak.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

För snart en vecka sedan skrev krönikören Patrik Lundberg om hur han upplever att rasismen mot folk med asiatiskt ursprung fortfarande får frodas skamlöst. Som ett av flera exempel nämnde han Fazers godis Kina ”vars förpackning pryds av en knallgul asiat med rishatt och ögon sneda som en lördagsfylla”.

Jag läste krönikan och reagerade inte främst på Fazergodiset utan på hur rätt Lundberg har i att rasismen mot asiater på många sätt fortfarande är rumsren eller ses som åtminstone oskyldig och nästan lite kul.

Fazer reagerade såklart på den del de nämndes i och bestämde sig helt enkelt för att förändra förpackningen. Gott så. Inte för att förpackningen som sådan är jämförbar med till exempel våldsamma hatbrott och strukturell diskriminering på grund av etnicitet utan helt enkelt för att det väl är trevligt att Fazer är beredda att göra sig av med gamla dumma bilder.

Men från flera håll hörs nu arga protester (på facebook, bloggar och twitter såklart). Det påstås vara nervöst, ängsligt, larvigt och töntigt att Fazer ”fegar ur”, ”backar” eller ”panikar” och även ett antal mer eller mindre seriösa debattörer börjar försvara den knallgulla rishattskinesen med allt mer uppbragda tillrop.

Och det är då det blir märkligt. För det är väl en sak att inte tycka det spelar någon jättestor roll eller är helt avgörande för samhället – jag hade som sagt själv knappt tänkt på det förrän Fazer själva bestämde sig för att backa. Men att bli förbannad och börja gorma, den argumentationen ser man oftare från vardagsrasister som med infantila argument försöker motivera sin ”medborgerliga rätt” att säga negerboll i stället för chokladboll.

Jag kan tycka att det är fascinerande att det är så himla viktigt för vissa att ha kvar gamla fördomsfulla kvarlevor till logotyper som företaget själva uppenbarligen inte vill ha kvar.

Om Fazer slutade sälja sina violtabletter skulle jag tycka att det var väldigt synd eftersom jag tycker så mycket om dem. De är viktiga för mig, även om jag inte köper asken så ofta. Men jag kan inte på samma premiss relatera till den ilska man känner för att den bild som bygger på en rätt trist och ålderdomlig fördomsbild av en kines. För varför tycker man lika mycket om fördomsbilden som jag om violasken?

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.