Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

Alex Bengtsson: "Spännande initiativ av Miljöpartiet"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om den kvarts miljon människor som ska skriva Miljöpartiets partiprogram.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

I samband med Miljöpartiets kommundagar lanserade Gustav Fridolin partiets organisatoriska utmaningar inför valet. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver språkröret bland annat: ”De närmaste åren vill vi i stället fokusera på att samarbeta med människor som i dag står utanför politiken. När Sverige går till val nästa gång ska det på varje arbetsplats, på varje högskola och i varje förening sitta någon som varit med och formulerat det gröna alternativet”.

Miljöpartiet har nu satt som mål att 250 000 personer ska vara med och påverka partiets valmanifest. Men för att det ska ske så måste partistrukturen förändras. Mötesformerna måste vara flexiblare. Nätverken som utgår från specialintressen ska bli fler i partiet.

Partiets strategi är egentligen inte på något sätt revolutionerande. Men i en tid då bilden av de politiska partierna som stagnerande, gråa och mossiga liksom har etsat sig fast är de utstakade arbetsmetoderna inte bara en anpassning till människors faktiska vardag. De är också uppfriskande och hoppingivande för alla vi som tror att demokratin fungerar som bäst när människor med olika bakgrund och idéer stöter och blöter sina åsikter och tankesätt med varandra.

Miljöpartiets satsning är givetvis anpassad till just Miljöpartiet. Men grundtanken om att anpassa sig och agera i människors vardag borde inspirera fler partier och rörelser. Det är enkelt att sitta i sin partilokal med samma gamla gäng år ut och år in och gnälla över den egna partiledningen för att inget händer. Med en sådan partikultur, vilket är verklighet i många av de svenska partierna, är inaktiviteten alltid någon annans fel.

Det är också vansinnigt enkelt att sitta och gnälla på andra eller utomstående aktörer. Att allt är medias fel är ett klassiskt mantra inom exempelvis arbetarrörelsen och den svenska vänstern. Det gnälls på partimöten och statusuppdateringar på Facebook där bara likasinnade kan se.

Miljöpartiet tycks ha fattat att det i dag finns en herrans massa människor som de facto vill engagera sig och har en massa åsikter. Börjar partiet agera som den nya typ av folkrörelse som man vill vara kommer man hämta många röster nästa val. Det ska bli vansinnigt intressant att se om det blir fler partier som faktiskt agerar liknande. Då kan nog valrörelsen 2014 bli både lång och riktigt underhållande.

/
Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!