Eric Rosén.
1 av 2
Eric Rosén. - Foto: Karin Bylund
2 av 2
- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Eric Rosén: "Vill vi välja äldreomsorg som vi väljer i frysdisken?"

KRÖNIKA. Vem får vilken vård och omsorg när jämlikheten får stryka på foten för valfriheten?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

De skandalösa missförhållanden som avslöjats inom äldrevården chockar oss samtidigt som vi börjar bli vana att läsa om äldre, sjuka, dementa, döende eller på annat sätt svaga människor som mår dåligt. Vi äcklas en stund när vi får kännedom om vidrigheterna och den inhumana behandlingen men vi går knappast runt och tror att alla råkar ut för det här, vi hoppas i stället hamna bland de som har det bra.

Vi tänker att "min mamma ska minsann aldrig, gud förbjude, aldrig i helvete, få hamna i en sån situation". Så vi ser om vårt eget hus så gott det går, efter den förmåga vi har ekonomiskt och socialt. Och vi pratar väldigt sällan längre om värdet av en helt jämlik vård, att alla får samma standard, att vi ska ta oss råd att erbjuda bra nog äldreomsorg för samtliga, så bra att ingen behöver efterfråga det dyra lyxpaketet.

I stället har vi inordnat oss i den värld där vård och omsorg är en marknad som alla andra, där vissa köper den billigaste, minst miljövänliga, onyttigaste lågprisprodukter från typ Euroshopper (som ska byta namn, jag vet, jag har sett reklamen) och andra unnar sig lyx-mys-kravmärkt-rättvisemärkt-ekologiskt-nyttigt-själasunt. Det är såklart de fattigare familjerna som väljer Euroshopper och de mer välbeställda som på egen hand väljer de bättre produkterna.

På samma sätt ser vi på vår äldreomsorg. Det handlar inte om att få en jämlik vård utan om att få en valfrihetsvårdmarknad där vissa väljer bra vård, mysig, mjuk-filt-och-te-på-verandan-vård och andra mindre bra, billigare, kissblöjevård där man sitter ensam och tynar bort framför teven. Vem som kommer att välja vilken vård får ni gissa själva.

Frågan är dock om svenska folket verkligen vill ha en ojämlik vård, om svenska folket verkligen vill ha en marknadsstyrd valfrihetsvård? Vi har onekligen röstat fram detta, nästan oavsett vilket parti vi röstat på så har detta funnits med. Kanske kan några av politikerna ändra sig till nästa val? Jag är nämligen inte alls säker på att väljarna längre väljer valfrihet framför jämlikhet vad gäller de områden där människors liv, hälsa och värdighet i livets slutskede är riskområdet.

En jämlik vård skapar incitament för kvalité. En jämlik vård och omsorg gör det nämligen viktigt för alla att se till att nivån är tillräckligt hög för en jämlik vård lam inte ens de med mest inflytande och medel köpa sig förbi.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!