1 av 2
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Sonja Abrahamsson.
2 av 2
Sonja Abrahamsson.

Sonja Abrahamsson: "Så slänger SD flyktingarna till Sverige"

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Sonja Abrahamsson om all mat som slängs och hur absurt det är att det aldrig någonsin är brist på något.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Jag såg att Norge lider av stor smörbrist. Mejerierna har gjort nån felberäkning och det har fått katastrofala konsekvenser för det äppelkäcka julbaket i grannlandet. 

Vi i Sverige sitter och fnissar åt Norges smörnöd men om vi tänker efter: är vi inte bortskämda ungefär bortom rimlighetens alla gränser?

Borde det inte vara helt normalt att ha smörbrist då och då? Är det inte fullständigt abnormt att ha tillgång till allt året runt, på det sätt som vi har?

Det spelar liksom ingen roll om det är säsong för apelsiner, tomater, pölsa eller whatever, vi kan alltid köpa det, och billigt också, vilket vi gör. Vi köper sjukt mycket mat. Så mycket att vi får slänga.

Svensken slänger i genomsnitt 100 kilo mat per person och år. Och om vi ska snacka genomsnittssvensk så kan vi lika gärna, som på smör, halka in på Jimmie Åkesson och SD tycker jag. SD:s medlemmar slänger cirka 580 ton mat på ett år. Och det är inte bara svenska rovor och potatis som slängs ur den här målgruppen, så hur kommer maten till Sverige? Jo, maten kommer till Sverige i läckande skepp och bränsleslukande långtradare. Oljepriserna stiger allt eftersom resurserna sinar. Trycket i oljeländer ökar. Det blir krig och oroligheter. Folk måste fly. Folk flyr i läckande skepp och långtradare. Växthuseffekten eskalerar. Isbjörnarna dör.

Är det inte jävligt lätt då  att sitta iklädd sin folkdräkt och klappa sig mätt och belåten på magen och säga att vi inte kan ta emot några flyktingar?

Det enda vi behöver utöver kärlek är i stort sett tak över huvudet och mat på bordet. Att slänga 100 kilo mat per år gör faktiskt ingen människa lyckligare. Det gör inga jordar mer välmående. Inga hav mer levande. Inga skogar större i volym. Hela vårt samhälle är uppbyggt som en hänsynslös och girig psykopat med skygglappar.

Och inte verkar det som att vi inte kommer att stoppa det här själva heller. Frågan är vad som kommer att stoppa oss? Hur hårt kommer slaget att vara? Jag är i alla fall övertygad om att det kommer att kännas bra mycket värre än att sälja allt sitt smör och tappa pengarna.

Sonja Abrahamsson.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.