Eric Rosén.
Eric Rosén. - Foto: Karin Bylund

Eric Rosén: "Sluta lipa, socialdemokrater"

KRÖNIKA. Eric Rosén är trött på den socialdemokratiska självbilden.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Det har sagts förr men tål att sägas igen: De är inte kloka inom socialdemokratin. De senaste dagarna har vi sett diskussionen blossa upp igen efter att exministern Ylva Johansson bloggat lite för tydligt kritiskt och ett gäng andra sossar kommenterat, för eller emot, arga eller glada.

Om vad som sagts varit rätt odramatiskt i sig har att det alls sägs varit desto mer talande. För det är en maktcirkus till parti, det är precis vad det är, vad de än hävdar inom S.

Och den omtalade sossekrisen kan inte definieras tydligare än så: Partiets strukturer är sådana att man agerar utifrån att Socialdemokraterna är de som har makten. Således måste man vara stenhård i de interna striderna men kan vara desto mer vårdslös utåt (och det är man). Det är trots allt i de interna striderna man vinner makt i partiet som har makten nästan jämt. Så ser strukturen fortfarande ut och det är värt att påminna om.

Vi vet alla hur knepigt det är att bryta strukturer men klarar vi att peka ut och kämpa emot strukturell rasistisk diskriminering eller slåss mot begränsande könstrukturer i andra sammanhang måste väl sossarna nån gång kunna slita sig loss från sin fåniga maktkampsstruktur? Så svårt kan det inte vara, det är ju vuxna människor, även om det ofta känns som något annat.

Så ska Socialdemokraterna ta de steg de säger sig vilja ta politiskt, med en modernisering och utveckling av idéerna, måste de nog också anpassa sig till en verklighet där det definitivt inte är ett undantagstillstånd att de befinner sig i opposition. Det är, sedan mer än fem år, ett mycket verkligt faktum som de inte är nära att förändra, vare sig på egen hand eller tillsammans med de övriga oppositionspartierna. Ska Socialdemokraterna bli en faktor att räkna med får de sluta stå i intervjuer och definiera vad S ”borde ha” för opinionsmässigt stöd i det här läget. De är ett tjugofemprocentsparti idag. Varken mer eller mindre och någon snabbfix finns inte. Väx upp, sluta lipa och bedriv politik. Då kanske folk slutar hånskratta, inte bara åt Juholt utan åt hela partiet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!