Tisdag 3 Aug
Stockholm

Eric Rosén: "Bahrainmatchen blir ett uttryck för Sveriges vänskap med regimen"

Eric Rosén.
1 av 6
Eric Rosén. Foto: Karin Bylund
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

KRÖNIKA. Eric Rosén undrar varför det är så ohyggligt tyst om Bahrainmatchen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Vad spelar roll för landslaget i fotboll?? Vad spelar roll för Sverige? Att man inte hoppade av fotbolls-VM i Tyskland i protest mot att de har bordeller där kan jag gott förstå, trots att Thomas Bodström då uppmanade landslaget att protestera och dåvarande JämO, Claes Borgström, föreslog en svensk VM-bojkott. Tyskland är trots allt en hyfsat välfungerande demokrati som tar egna beslut och stiftar egna lagar på ett rimligt sätt.

Jag kan också förstå att man inte bojkottade träningsmatchen mot Saudiarabien, trots att kvinnor inte får gå på matcherna i landet. Där var frågan ändå närmare kopplad till den faktiska matchen men det är svårt att förändra lagarna i landet rakt av och kanske finns det mer effektiva sätt att uttrycka sitt stöd för jämlikhetskampen i Saudiarabien?

Vad jag inte kan förstå är att vi, ett år efter att den arabiska våren briserade med folkliga uppror i flera delar av världen, väljer att spela en träningsmatch mot det Bahrain där upproret just nu pågår för fullt, där de landslagsspelare som ställt sig bakom protesterna uteslutits ur landslaget och tvingats fly från landet, där kronprinsen i landet styr självaste fotbollsförbundet och inte minst – där svenska medborgare alldeles nyss fängslats och torterats i sin kamp för mänskliga rättigheter.

Att landslagschefen Lars Richt bekräftar för Nyheter24 att SvFF inte har någon aning om vad som hänt och händer i landet är inte bara pinsamt, det är en uttrycklig provokation mot allt vad patos och ansvar heter. Han säger också att de aldrig ens övervägt att ställa in matchen.

Att debatten om denna match, som alltså spelas nästa onsdag, inte uppstått annat än på Nyheter24 är märkligt också det. Orkar vi inte bry oss om de där demokratistörstande folken i de lite obskyra länderna längre? Har vi helt ledsnat på den arabiska våren?

När vi möter Bahrain i en vänskapsmatch är det regimen vi uttrycker vår vänskap med och vi tar därmed också mycket konkret ställning emot det demokratiska uppror som just nu bekämpas med brutalt våld och vidriga metoder på flera platser i Bahrain.

Jag undrar hur det känns för spelarna.

Det hade nog känts bra för dem om de visste att de som tackade ja till att genomföra matchen åtminstone hade tagit reda på lite fakta om de omständigheter under vilka den spelas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela