Eric Rosén.
Eric Rosén. - Foto: Karin Bylund

Eric Rosén: "Angrip SD-väljarnas problem - vinn valet"

SNABBANALYS: Eric Rosén om vad de som vill vinna den politiska makten inte får glömma bort.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Socialdemokratin krisar, faller samman, går sönder och pusslas ihop. Rasar som ett korthus, lagas igen och ja, ni har allt följt som hänt och sett hur de blivit ett parti som lockar 23-26 procent av rösterna i opinionsmätningarna.

Samtidigt går Vänsterpartiet kraftigt framåt och Miljöpartiets position som tredje största riksdagsparti är i princip ohotad. På den andra sidan står Moderaterna imponerande urstarka och lyskraftiga medan stödpartierna i Alliansen hålls nere i trakterna kring riksdagsspärren.

Totalt sett ligger Alliansen strax under 50 procent av väljarstödet i de flesta mätningarna medan S, V och MP tillsammans räknar hem några procentenheter mindre. Och i det jämna läget pratar många om att det hela avgörs av mittenväljarna i storstäderna. Att det är därför RUT-avdrag, som används överlägset mest av en överklass som ändå har råd med samma tjänster, och andra såna frågor blir såna enorma politiska fokusområden medialt och i riksdagsdebatter.

Men den viktigaste vinnargruppen här är ju de som så lätt glöms bort och förbises: SD-väljarna.

Vinn dem och du vinner majoritet. Så enkelt är det i dag, så starka är Sverigedemokraterna. Och förutom att man vinner majoritet får man också det enda främlingsfientliga parti vi har att krympa på köpet och åka ur riksdagen. Det vet jag att de flesta andra partierna tycker vore önskvärt.

Nästan alla partier pratade mycket om att aktivt bekämpa rasismen och främlingsfientligheten och Sverigedemokraternas framfart efter valet. Nästan alla har stått upp för människors lika värde efter detta. Men nästan ingen har gjort det genom att vinna över deras väljare med en alternativ politik (till den som angriper invandring i var och varannan mening) för samma väljargrupper. Då är det inte i första hand RUT-avdrag och krogmoms som ska lyftas fram utan politik som verkligen trycker tillbaka arbetslösheten på bred front, som ökar tryggheten, som gör rädslan för det nya - för omställningar och förändringar - mindre. Och vill oppositionen verkligen utmana Alliansen är det kanske där de ska börja. Det samma gäller regeringen: Vill de säkra fortsatt maktinnehav kanske jobbreformerna ska vara mer slipade och faktiskt effektiva än den extremt osäkra krogmomssänkningen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!