USA-valet: "Vem är Obama egentligen?"

- 30/01/2012, 08:59 -

Haraz N. Ghanbari/AP/Scanpix

ANALYS. Carl Marions, statsvetare vid Stockholms Universitet, om hur presidentens bakgrund fortfarande misstänkliggörs av republikanerna.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När president Obama i veckan landade i Arizona välkomnades han av statens konservative guvernör Jan Brewer. En dispyt angående ett tidigare möte de två haft kulminerade i en nu ökänd bild av Brewer där hon tycks skrika och förebrående peka med pekfingret mot presidenten.

Bilden blev genast smaskigt stoff för amerikansk media som försökte utröna vad det var som egentligen hände och vad som fick en guvernör att agera så pass respektlöst mot presidenten. I ett större perspektiv är det dock ännu ett exempel på hur vissa politiker, för att inte nämna delar av befolkningen, har svårt att acceptera president Obamas auktoritet och behandlar honom på ett sätt de aldrig skulle behandlat andra presidenter.

Det tog inte länge efter att Barack Obama svors in som USA:s fyrtio-fjärde president 2009 tills dess att konspirationsteorier om att han egentligen inte var född på Hawaii utan i Kenya gjorde sig hörda i olika delar av landet. Trots att det inte fanns några som helst indikationer på att han skulle vara född någon annanstans än i USA, och trots att inga tidigare presidenter fått sina födelseorter ifrågasatta, blev den s.k. birther-rörelsen ett seglivat fenomen i den mediala diskursen. Donald Trump använde frågan om Obamas ”egentliga” bakgrund till att bygga ett stöd för sin presidentkampanj som aldrig förverkligades. Man kunde, och kan i viss mån fortfarande, som republikan fiska röster i grumliga vatten genom att ställa retoriska frågor av typen; vem är egentligen Barack Obama? Det falska antagandet att det finns något oklart i president Obamas bakgrund, en dold agenda, utgår från en vägran att acceptera presidenten som en av folket. Politisk opposition i all ära, men vilka republikaner frågade under 90-talet om Bill Clinton verkligen var född i Arkansas?

Under ett av Rick Santorums kampanjmöten i Florida i veckan tog en kvinna i publiken mikrofonen och sa att hon vägrar kalla Obama för president, att han är en troende muslim som inte har någon konstitutionell rätt att vara ledare i USA. Santorum, med en utomordentlig chans att rätta kvinnan och kyla ned den upphettade diskursen, svarade endast genom att säga att han ska göra sitt bästa för att få ut Obama ur Vita huset.

När president Obama höll tal inför kongressen i september 2009 angående administrationens hälsovårdsreformer, avbröt en kongressledamot från South Carolina presidenten genom att skrika ut ”You lie!” när han inte höll med.. Det var en tydlig avvikelse från den vedertagna respekt som brukar upprätthållas när presidenter tilltalar kongressen. Republikaner använder sig i sin retorik mot president Obama av ett språkbruk fullt av laddade begrepp och uttryck, som ett sätt att förringa och mystifiera presidenten. Mitt Romney säger att Obama inte riktigt förstår USA, Newt Gingrich har sagt att presidenten uppvisar tecken på en kenyansk, antikolonialistisk världsåskådning. De går en ständig retorisk balansgång för att hålla de direkta anklagelserna mellan raderna, men för dem som lyssnar noga är budskapet tydligt, vem är Barack Obama? Ja, inte är han som oss i alla fall.

Carl Marions