Alla röstar enligt partilinjen. Många dyker inte ens upp.
Alla röstar enligt partilinjen. Många dyker inte ens upp.

En naiv tro på våra förtroendevalda

KRÖNIKA. Nyheter24:s chefredaktör Ehsan Fadakar: "Men jag har alltid försökt bibehålla min tro till förtroendevalda som folkets främsta företrädare."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Ehsan Fadakar:

Chefredaktör på Nyheter24
Nås via mejl: ehsan@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/ehsanfadakar

Nyheter24 har senaste veckan granskat våra 349 riksdagsledamöter. Det är sorglig läsning. De är förtroendevalda. De har alla förmåner man kan tänka sig ha. De behöver inte ens närvara på jobbet. En riksdagsledamot motionerar för förslag som gynnar de egna bolagen. En annan sitter i elva olika styrelser och får mer i lön från sina extraknäck än från riksdagen. En före detta riksdagsman brukade hänga i USA och skriva mediokra romaner. Alla tjänar de mer än dubbelt så mycket som genomsnittssvensken och drar ifrån ännu mer för varje år.

För bara några månader sedan släpptes boken Knapptryckarkompaniet : rapport från Sveriges riksdag av den före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson. Pålsson lyckades visa hur lite makt riksdagsledamöterna egentligen har när partipiskan viner i luften. Det är numera vanligt att riksdagsledamöter röstar enligt partilinjen trots att de tycker annorlunda. I de flesta fall är de rädda för att bli av med jobbet. Vid nästa val kan man vara borta från partiets valsedel och då måste man söka riktiga jobb där närvaro och engagemang är självklara inslag.

Maktlösheten förklarar kanske också varför allt fler riksdagsledamöter ägnar sin tid åt annat. De behöver och ska ändå bara närvara i riksdagen och trycka på rätt knapp. Då kan man lika gärna skriva romaner.

Jag kanske är naiv. Eller, jag vet att jag är naiv. Men jag har alltid försökt bibehålla min tro till förtroendevalda, riksdagsledamöterna som är folkets främsta företrädare. Jag har alltid sett framför mig hur de går upp på morgonen och ger sig fan på att förändra Sverige till det bättre. Jag ser framför mig hur de lägger all sin tid på att träffa väljarna, lyssnade mer på medborgarna, blir bättre, kunnigare och verklighetsförankrade politiker i stället för att dryga ut en redan välfylld kassa. Jag ser smarta, genomtänkta och genomförbara motioner som inte innehåller amatörmässiga stycken kopierade från wikipedia. Jag vill verkligen att det ska vara så. Vi skulle kunna ha briljanta diskussioner om Sveriges framtid. 349 hjärnor. Tusentals idéer.

Men. Sådana tankar är bara löjliga. Det börjar bli väldigt svårt att låtsas som att den framtidsbilden överensstämmer med verkligheten.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!