- Foto: Charles Rex Arbogast/AP/Scanpix

USA-valet: "Ron Pauls anhängare de mest lojala"

ANALYS. Carl Marions, statsvetare vid Stockholms Universitet, om väljare som inte går att överföra från en kandidat till en annan.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Carl Marions

Carl Marions är statsvetare vid Stockholms Universitet och skribent inriktad på amerikansk politik. Förutom statsvetenskap studerar han historia och skriver om nästa års presidentval i USA för Utrikespolitiska Föreningens tidskrift. Studerar under 2012 på plats i USA via universitetet för att komma närmare händelsernas centrum.

Efter att ha kommit på tredje plats i den senaste omröstningen i Nevada i lördags talade kongressledamoten tillika presidentkandidaten Ron Paul inför en stor samling entusiastiska anhängare.

Det som särskiljer Ron Paul från de andra republikanska kandidaterna är att han är i princip den enda som verkligen har ett lojalt följe och den enda som lyckas få till stånd riktig gräsrotsentusiasm. Medan Mitt Romney eller Newt Gingrich gör sitt bästa för att ge ett medialt intryck av att ha passionerade anhängare, bör man fråga sig varför en sjuttio-sexårig kongressledamot från Texas är den enda kandidat kapabel till att fylla arenor och skaffa nitiska volontärarbetare.

En stor del av valsäsongens dramaturgi ligger i hur dynamiken förändras när en kandidat drar tillbaka sin kandidatur. Var går hans eller hennes röster? Vem tjänar på det? Det är tämligen tydligt att exempelvis Gingrich tjänade på att Texas-guvernören Rick Perry hoppade av.

Jag frågade i veckan en Ron Paul-anhängare här i USA hur han skulle rösta om Paul avslutade sina kampanj. Svaret var ganska okomplicerat: han skulle helt enkelt ändå skriva in Ron Pauls namn på sin valsedel. Ron Pauls anhängare är inte överförbara.

Pauls kandidatur representerar ett sjudande missnöje med den politiska kulturen i USA och hans vägran att rucka på sina libertarianska principer gör hans politiska gärning till mer än en vanlig presidentkampanj; det är en rörelse. Det är en rörelse som tycks bortse från konventionella partilinjer och samlar såväl Tea Party-anhängare som demonstranter från Occupy Wall Streetrörelsen under ett och samma tält. Hans anhängare är inte tillräckligt många för att få honom vald till republikanernas presidentkandidat, men tillräckligt många för att få folk att begrunda Pauls dragningskraft.

Han är den enda kandidaten som går i ständig dialog med landets konstitution och behandlar den som en ledstjärna och inte bara ett blott symboliskt tecken på patriotism. Hans retorik gällande utrikespolitiska frågor är densamma vare sig han talar inför en antikrigsrörelse i New England eller inför tusentals konservativa i South Carolina, och det ger honom respekt som intellektuellt och principiellt konsekvent.

Det finns mycket i Ron Pauls politiska program som oroar. Hans extrema laissez-faire som skulle lämna stora delar av befolkningen utan något socialt skyddsnät och begränsa statens möjligheter att agera för att värna om utsatta medborgare ger upphov till huvudbry för oss européer vana vid en ganska omfattande stat. Även det faktum att han inte tycker federala staten borde lägga sig i huruvida privata verksamheter diskriminerar mot minoriteter känns främmande.

Trots det är hans kandidatur ett sunt tecken på medborgerlig aktivism och det ska bli spännande att se hur Ron Paulrörelsens politiska kraft förvaltas när, eller om, Mitt Romney blir klar som republikansk presidentkandidat.

Carl Marions

/
/
/
/
/
/
USA
/
Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.