USA-valet: "Romneys äktenskapsutspel ska locka konservativa"

ANALYS. Carl Marions, statsvetare vid Stockholms Universitet, om en kandidat som ses som alltför vek av de riktigt konservativa.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Carl Marions

Carl Marions är statsvetare vid Stockholms Universitet och skribent inriktad på amerikansk politik. Förutom statsvetenskap studerar han historia och skriver om nästa års presidentval i USA för Utrikespolitiska Föreningens tidskrift. Studerar under 2012 på plats i USA via universitetet för att komma närmare händelsernas centrum.

När Mitt Romney på fredagen ställde sig framför ett rum fullt av den konservativa mediala och politiska eliten på CPAC-konferensen i Washington var stämningen laddad. Romney har sedan han började sin presidentkampanj haft svårigheter att vinna gehör hos den konservativa basen som ser honom som i bästa fall en ganska vek moderat republikan utan någon riktig patos för de socialkonservativa frågorna.

CPAC är en konferens som varje år anordnas i samarbete med konservativa aktivister och politiker och det är en tacksam tillflyktsort för kandidater, både de som vill till Vita Huset och de som söker en plats i kongressen, som vill mobilisera den konservativa väljarkåren. För Mitt Romney, vars ambivalenta ställning i frågor den konservativa rörelsen håller nära hjärtat gett upphov till viss oro hos aktivisterna, var det en avgörande prövning.

Mycket av hans tal kom att flytta fokus från sig själv till president Obama, som ett sätt att sträcka ut en hand och säga, vi kan väl komma överens om att jag är bättre än honom? Men som den politiske kameleont Romney ändå är, gav han även publiken lite socialkonservativ populism i form av, som så ofta, löften om att han verkligen inte tål samkönade äktenskap. Som guvernör i Massachusetts kämpade han, enligt egen utsago, idogt för att hindra människor från att gifta sig, om upplägget för äktenskapet inte riktigt rimmade med Romneys religiösa principer.

Han nöjde sig dock inte med att betona hur mycket han ogillar hela det här med att två män eller två kvinnor gifter sig. Han tillade även att han som president skulle kämpa för att få till stånd ett konstitutionellt tillägg som definierar äktenskap som ett förbund mellan en man och en kvinna vilket möttes av applåder bland den konservativa publiken. Detta är givetvis en beräknad, om än desperat, politisk strategi av Romney för att bli mer omtyckt bland den republikanska basen, men inslaget av historisk revisionism i hans uttalande är ändå för intressant för att helt avfärda som innehållslös kampanjretorik.

Grundantagandet för ett konstitutionellt tillägg som definierar äktenskap som en social institution mellan en man och en kvinna är att det historiskt sett alltid varit just ett förbund mellan en man och en kvinna. Mitt Romney är mormon och enligt honom själv en ganska stolt sådan. Den mormonska kyrkan tillät under stora delar av 1800-talet månggifte bland sina anhängare och det var ganska utbrett. Även långt in på 1900-talet förekom det och är fortfarande inte helt ovanligt bland mormoner i bland annat Utah. Att Mitt Romney själv inte är så förtjust i polygami förändrar inte det uppenbara faktum att äktenskapets beskaffenhet aldrig varit skrivet i sten utan har förändrats och omdefinierats gång på gång. Mitt borde tänkte igenom detta innan och kanske varit lite mer försiktig med sina moraliska fördömanden.

Carl Marions

/
/
/
/
/
/
USA
/
Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.