Tisdag 18 Jan
Stockholm

Eric Rosén: "Isolera KD i HBTQ-frågorna"

Eric Rosén.
Eric Rosén. Foto: Karin Bylund

KRÖNIKA. Eric Rosén tycker att det parti som strävar emot vad gäller lika rättigheter ska isoleras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Att Kristdemokraterna till slut insett att det är ohållbart att hålla fast vid kravet på tvångssterilisering för personer som genomgår könskorrigering är naturligtvis extremt välkommet.

Och precis som när de accepterat förändringar i lagen som ger till exempel homosexuella mer lika rättigheter som heterosexuella så finns det ingen anledning att tro att de kommer hatta fram och tillbaka. Nej, de har nog helt enkelt köpt läget att deras inställning inte accepterades av deras samarbetspartners i regeringen och att trycket var väldigt hårt. Samtidigt har de – precis som i alla förändringar som innebär en mer likställd syn på hetero och hbtq – backat motvilligt in i framtiden för att de är tvungna. Det har aldrig funnits en entusiasm i de här frågorna eller en aktiv öppenhet, engagemanget har alltid kommit i att motsätta sig förändringarna, aldrig i att vara positiv. Vi som intervjuat ledande kristdemokrater, läst deras motioner eller hört Maria Larsson i Ekots lördagsintervju vet detta.

Den kristdemokratiska politiken blir betydligt bättre av att tvångssteriliseras av de övriga partierna men jag har himla svårt att se poängen med den över huvud taget?

Vad ska vi med bromsklossen till i HBTQ-frågorna? I andra frågor tittar man på blocköverskridande överenskommelser, se till exempel (den förvisso bristfälliga) migrationsuppgörelsen som gjordes för att se till att SD:s inflytande begränsas. Den som tycker att lika rätt oavsett sexuell läggning är viktigt vill kanske att även de här frågorna förhandlas fram på ett sånt sätt att de med en mer inhuman, mer extrem, politik isoleras.

Jag vet med säkerhet att det skulle bli betydligt lättare för en hel del riksdagsledamöter i andra allianspartier att möta sina väljare och se sig själva i spegeln om så var fallet. Vissa har haft det tufft i samarbetet med KD i samband med tvångssteriliseringskravet.

Jag vet att det skulle bli betydligt lättare för en hel del homo-, bi- och transsexuella om så var fallet. Och jag vet med stor visshet att det finns ett enormt brett stöd för en mycket öppen HBTQ-politik som inte hålls tillbaka av ett parti med så låga opinionssiffror att de inte ens skulle få sitta kvar i riksdagen om det var val i dag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela