Eric Rosén: "En fantastisk dag - med besk eftersmak"

- 23/02/2012, 11:27 -
Eric Rosén.

Eric Rosén.

Karin Bylund

KRÖNIKA. Eric Rosén är glad för kungafamiljens skull men inte särskilt entusiastisk över att prinsessan inte får välja sitt framtida jobb.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är en fantastisk dag för kronprinsessan Victoria och prins Daniel, en fantastisk dag för kungafamiljen och för prins Daniels släkt. Och det är en stor dag för den lilla flicka som kommit till världen i natt.

Men tyvärr är det också en rätt sorglig dag.

Varför? Ja, jag vill inte pissa på någons parad såhär men det är ju närmast övergreppsliknande att som samhälle tvinga någon till ett liv i offentligheten som upphöjd, övermänsklig, färdigutstakad och redan från födseln betitlad prinsessa. Vi är alla en del i det övergreppet - även jag i och med denna text och du för att du läser den.

Det är osmakligt att överlåta så få egna val till den här personen som mindre än tolv timmar gammal redan är den mest omtalade svensken i landet. Osmakligt att samhället redan nu projicerar så mycket förväntningar på den här personen som måste vara god, tillgänglig, gullig och allra helst begåvad, rolig och charmig redan från och med sina första andetag.

Naturligtvis finns det rätt många värre öden på vår planet än att växa upp som kunglighet. Men det är nog så viktigt att ifrågasätta varför en person ska tvingas leva ett liv där ens första vacklande steg ska bevakas av en Johan T Lindwall som kryper i buskarna, där ens skolavslutning är en riksangelägenhet, där ens betyg fnyses och skrattas åt av hundratusentals svenskar om de inte är bra nog, där förväntningen på att man ska vara lämplig, duktig, kompetent och passande är så tung att man omöjligen kan värja sig. Det där är inte något vidare. Många är de kungligheter som vittnat om hur utsatt positionen är. Kronprinsessan Victoria är bara en av dem. 

Och det är vi som samhälle, inte Victoria och Daniel som föräldrar, som lastar barnet med allt detta.

Det är en lyckans dag för en väldig massa människor och folkets kärlek till den lilla prinsessungen är fin, verklig och till och med rörande. Men tvångströjan prinsessan belagts med redan från födseln gör onekligen att det också är en trist dag.

Stackars barn.

Och nej, det är inte fel att resonera om de här sakerna om en nyfödd liten flicka. Det som är fel är att vi tvingas förhålla oss till att en mindre än ett halvt dygn gammal flicka redan är vår blivande statschef.

Har vi tur slipper hon axla den låtsastiteln och får i stället välja själv.